Sari direct la conținut

Rusia a depășit SUA în livrările de gaze către Europa, pentru prima dată în ultimii 2 ani

HotNews.ro
Terminal LNG, Foto: Mischa Keijser / ImageSource / Profimedia
Terminal LNG, Foto: Mischa Keijser / ImageSource / Profimedia

Rusia a depășit Statele Unite, în luna mai, ca principal furnizor de gaze naturale lichefiate (LNG) în Europa, informează Financial Times, potrivit potrivit The Kyiv Independent. Acest lucru se întâmplă pentru prima dată în aproape doi ani, de când au fost reduse masiv livările de gaze rusești, în urma invadării Ucrainei.

În mai 2024, livrările de gaz rusesc lichefiat și prin conducte au reprezentat 15% din totalul importurilor de gaze realizate de către UE, Regatul Unit, Elveția, Serbia, Bosnia și Herțegovina și Macedonia de Nord. În același timp, volumul aprovizionărilor din Statele Unite s-a ridicat la 14%.

Statele Unite sunt cel mai mare furnizor de gaze pentru Europa din 2022, depășind Rusia, după ce țările europene au început să refuze gazul rusesc în urma invadării Ucrainei.

O tendință care ar putea să nu dureze

Creșterea livrărilor de gaze rusești din luna mai a fost influențată, în special, de oprirea unei instalații de export a gazelor lichefiate din Statele Unite.

Însă, experții de la International Commodity Intelligence Service (ICIS) cred că este puțin probabil ca această situație să dureze, deoarece Rusia se pregătește să livreze mai multe gaze lichefiate țărilor asiatice. China rămâne cel mai mare client de gaz al Rusiei.

Un raport al gigantului rus Gazprom, din luna iunie, arată că Rusia nu va putea recupera pierderile suferite în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei timp de cel puțin 10 ani.

În ciuda obiectivului Bruxelles-ului de a renunța la combustibili fosili ruși până în 2027, mai multe state membre UE rămân foarte depdendete de gazul rusesc.

UE lucrează la o propunere de limitare a importurilor de gaz lichefiat rusesc (GNL) în cadrul celui de-al 14-lea pachet de sancțiuni.

Cum au devenit Statele Unite, principalul furnizor de gaze lichefiate în Europa

În ultimii ani, SUA au devenit principalul furnizor de gaze lichefiate în Europa, reprezentând 28% din importuri în 2021, 43% în 2022 și 46% în 2023, spun analiștii de la Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEAF).

SUA plănuiesc noi terminale și sporirea capacității de export. Luând în considerare doar terminalele LNG care se află deja în construcție, până în 2030 capacitatea de export a americanilor va ajunge la aproximativ 238 de miliarde de metri cubi. Această cifră este cu 76% mai mare decât cererea europeană de gaze lichefiate estimată la nivelul anului 2030.

Mai mult, dacă ar fi construite toate terminalele LNG plănuite de SUA, până în 2030 s-ar ajunge la o capacitate de 465 miliarde de metri cubi, peste cererea de gaz estimată a întregii Europe, de aproximativ 392 miliarde metri cubi.

INTERVIURILE HotNews.ro