Sari direct la conținut

Rusia a încheiat anul 2023 cu un deficit bugetar mult mai mic decât al României

HotNews.ro
Marcel Bolos si Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin
Marcel Bolos si Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin

În pofida cheltuielilor uriașe cu războiul din Ucraina, deficitul bugetar al Rusiei a fost de 1,9% din Produsul Intern Brut în 2023, semnificativ mai mic decât al României.

Potrivit unor estimări preliminare publicate joi de Ministerul de Finanţe de la Moscova, deficitul general s-a situat la 3.240 miliarde de ruble (36,5 miliarde de dolari), în condiţiile în care veniturile au crescut cu 4,7% în ritm anual, până la 29.120 miliarde de ruble, iar cheltuielile au crescut cu 4%, până la 32.360 miliarde de ruble, relatează agențiile Reuters și Agerpres.

O creştere de 25% a veniturilor care nu au legătură cu petrolul şi gazele naturale a contracarat o scădere de 23,9% a veniturilor din energie, pe măsură ce sancţiunile occidentale, inclusiv un embargou cu privire la preţul ţiţeiului rusesc, au încercat să lipsească Moscova de fondurile necesare pentru a-şi continua războiul din Ucraina.

După invadarea Ucrainei, în luna februarie 2022, Rusia direcţionează din ce în ce mai multe resurse spre cheltuieli militare şi industria de apărare. Cheltuielile combinate cu apărarea şi securitatea ar urma să ajungă în acest an la aproximativ 40% din totalul cheltuielilor bugetare.

Cheltuielile mari de la începutul anului 2023 i-au făcut pe mulţi analişti să prognozeze că Rusia va înregistra un deficit bugetar uriaş, însă preţurile mari la ţiţei precum şi succesul cu care Rusia a ocolit eforturile occidentale destinate diminuării veniturilor sale din energie, au permis Moscovei să încheie anul 2023 cu un deficit mai mic.

Cât ar fi fost deficitul bugetar al României în 2023

În ceea ce privește România, datele publicate la sfârșitul lunii decembrie în nota care însoțește execuția bugetară arătau că deficitul bugetar a urcat la 4,64% din PIB în primele 11 luni din 2023, fiind cu 0,45 puncte procentuale mai mare decât în aceeași perioadă a lui 2022.

Însă ministrul finanțelor Marcel Boloș a precizat la începutul acestei săptămâni că deficitul bugetar va fi de sub 5,7%, mai mic decât se aștepta guvernul, comentariile sale venind în contextul în care deocamdată nu au fost prezentate datele oficiale pentru tot anul 2023.

„Deficitul bugetar estimat era de 5,9%. Calculele ne arată că stăm mult mai bine, sub 5,7%, ca să spun aşa”, a declarat el, citat de Agerpres.

„În conferinţa de presă următoare o să vă prezint şi datele din contul de execuţie bugetară, pentru că ne apropiem de final pe partea de regularizări pe care le avem de făcut, astfel încât să nu vă dau cifre care bântuie după aceea”, a spus Boloş într-o conferință de presă susținută luni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro