Sari direct la conținut

Rusia a redus livrarile de petrol catre Cehia la cateva zile dupa semnarea acordului privind amplasarea scutului american antiracheta pe teritoriul ceh 

HotNews.ro

Rusia a redus livrarile de petrol catre Cehia, prin conducta Druzhba, invocand ratiuni tehnice, au anuntat oficiali cehi, potrivit Reuters, citat de Mediafax. Relatiile celor doua state au fost afectate de hotararea statului ceh de a semna, marti, un acord cu SUA privind amplasarea unei statii radar pentru scutul american antiracheta pe teritoriul Cehiei.

Cehia importa lunar aproximativ 5,5 milioane de tone de petrol din Rusia, a declarat Vaclav Bartuska, reprezentant al guvernului ceh pentru securitate energetica. Daca aceasta situatie se va mentine, livrarile de petrol vor scadea in iulie cu 200.000 barili, a precizat el.

„Au anuntat ca vor reduce livrarile semnificativ, dar in acest moment important pentru noi este de ce se intampla acest lucru. Stim ca nu au diminuat livrarile catre Polonia, Ungaria sau Slovacia. Acolo nu sunt probleme tehnice”, a spus Vaclav Bartuska.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Industriei, Tomas Bartovsky, a declarat ca guvernul ceh si oficiali din industria petrolului se vor intalni pentru a discuta subiectul in cursul zilei de luni.

Scaderi ale livrarilor din Rusia au fost inregistrate in timpul lunilor de vara si in anii anteriori, a declarat el.

Reducerea cantitatii de petrol pentru Cehia are la baza un deficit al productiei de petrol in iulie si o relocare a cantitatilor pentru luna august, a precizat o sursa din cadrul companiei petroliere ruse Tatneft, estimand scaderea livrarilor cu 30.000-40.000 tone.

Cehia depinde in mare masura de livrarile de petrol din Rusia, dar dispune de o alternativa de livrare prin Germania.

„Credem ca este o fluctuatie pe termen scurt”, a declarat Francois Vleugels, presedinte al Unipetrol, cea mai mare rafinarie din Cehia, adaugand ca partea rusa a transmis companiei ca problema este de natura tehnica.

Oleodcutul Druzhba tranziteaza Rusia, Belarus, Polonia, Ucraina, Germania, Slovacia, Ungaria si Cehia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro