Sari direct la conținut

Rusia a testat o rachetă antisatelit, generând un nor cu mii de fragmente pe orbită / SUA: Un test "nesăbuit și iresponsabil", a pus în pericol Stația Spațială

HotNews.ro
Statia Spatiala Internationala, Foto: NASA/Roscosmos / Sciencephoto / Profimedia Images
Statia Spatiala Internationala, Foto: NASA/Roscosmos / Sciencephoto / Profimedia Images

Un test cu o rachetă antisatelit efectuat luni de Rusia a generat un nor de resturi pe orbita joasă a Pământului care a pus în pericol Stația Spațială Internațională și va reprezenta un risc pentru activitățile spațiale timp de mai mulți ani, au declarat oficiali americani, citați de Reuters.

Cei șapte membri ai echipajului stației spațiale – patru astronauți americani, un astronaut german și doi cosmonauți ruși – au fost îndrumați să se adăpostească în capsulele navetelor spațiale andocate timp de două ore după test, ca măsură de precauție, pentru a permite o evacuare rapidă dacă ar fi fost necesar, a precizat NASA.

Laboratorul de cercetare, care orbitează la aproximativ 402 km deasupra Pământului, a continuat să treacă prin sau în apropierea grupului de resturi la fiecare 90 de minute, dar specialiștii NASA au stabilit că este sigur pentru echipaj să se întoarcă în interiorul stației după cea de-a treia trecere, a precizat agenția.

De asemenea, echipajului i s-a ordonat să închidă pentru moment trapele de acces la mai multe module ale Stației Spațiale Internaționale (ISS), potrivit NASA.

„NASA va continua să monitorizeze rămășițele în zilele următoare și în cele ce urmează pentru a asigura siguranța echipajului nostru pe orbită”, a declarat șeful NASA, Bill Nelson.

Mii de fragmente care vor genera probleme ani de zile

Experții spun că testarea armelor care spulberă sateliții de pe orbită reprezintă un pericol spațial prin crearea unor nori de resturi care se pot ciocni cu alte obiecte, declanșând o reacție în lanț pe orbita Pământului.

Armata rusă și ministerul rus al apărării nu au comentat prea mult subiectul, dar un mesaj postat pe Twitter de agenția spațială rusă Roscosmos a minimalizat pericolul.

„Orbita obiectului care a forțat echipajul astăzi să se deplaseze în nava spațială conform procedurilor standard s-a îndepărtat de orbita ISSS. Stația se află în zona verde”, a scris Roscosmos pe rețeaua de socializare.

Racheta antisatelit cu ascensiune directă trasă de Rusia asupra unuia dintre propriii sateliți a generat peste 1.500 de „resturi orbitale urmăribile” și va genera probabil sute de mii de fragmente mai mici, a precizat Comandamentul spațial american într-un comunicat.

„Rusia a arătat un dispreț deliberat față de securitatea, siguranța, stabilitatea și sustenabilitatea pe termen lung a domeniului spațial pentru toate națiunile”, a declarat șeful Comandamentului spațial, generalul James Dickinson, din cadrul armatei americane.

Resturile rezultate în urma testului cu rachete „vor continua să reprezinte o amenințare pentru activitățile din spațiul cosmic pentru anii următori, punând în pericol sateliții și misiunile spațiale, precum și forțând mai multe manevre de evitare a coliziunilor”, a mai spus el.

SUA: Testul cu racheta antisatelit, „nesăbuit și iresponsabil”

Secretarul de stat american Antony Blinken a condamnat testul cu rachete ca fiind „nesăbuit și iresponsabil”. La Pentagon, purtătorul de cuvânt John Kirby a declarat că testul a arătat necesitatea de a stabili cu fermitate norme de comportament în spațiu.

„Este de neconceput ca Rusia să pună în pericol nu numai astronauții americani și pe cei ai partenerilor internaționali de pe ISS, ci și pe propriii lor cosmonauți”, a declarat Nelson.

El a precizat că norul de resturi a reprezentat, de asemenea, o amenințare pentru o stație spațială chineză, aflată în construcție, și pentru echipajul de trei „taikonauți” de la bordul acesteia

Incidentul a avut loc la doar patru zile după ce ultimul grup de patru astronauți de pe stația spațială – americanii Raja Chair, Tom Marshburn și Kayla Barron de la NASA și colegul de echipaj al Agenției Spațiale Europene, germanul Matthias Maurer – a sosit pe platforma orbitală pentru a începe o misiune științifică de șase luni.

Ei au fost întâmpinați de cei trei membri ai echipajului stației spațiale aflați deja la bord – astronautul american Mark Vande Hei și cosmonauții ruși Anton Shkaplerov și Piotr Dubrov.

„Mulțumim pentru această zi nebună, dar bine coordonată. Am apreciat foarte mult toată atenția pe care ați acordat-o situației”, a declarat Vande Hei într-o transmisie radio de luni către NASA, postată online de Space.com.

„A fost cu siguranță o modalitate excelentă de a ne uni ca echipaj, în prima noastră zi de activitate în spațiu”.

Rusia nu este prima care face așa ceva

Stația spațială, care are dimensiunea unui teren de fotbal american de la un capăt la altul, este ocupată fără întrerupere din noiembrie 2000, fiind operată printr-un parteneriat internațional format din cinci agenții spațiale din 15 țări, printre care și Roscosmos din Rusia.

Rusia nu este prima țară care efectuează teste antisatelit în spațiu. Statele Unite l-au efectuat primul în 1959, când sateliții erau rari.

În aprilie, Rusia a efectuat un alt test al unei rachete antisatelit, în condițiile în care oficialii ruși au declarat că spațiul va deveni din ce în ce mai mult o zonă importantă pentru război.

În 2019, India a doborât unul dintre proprii sateliți de pe orbita joasă a Pământului cu o rachetă sol-spațiu.

Aceste teste au ridicat semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea pe termen lung a operațiunilor spațiale esențiale pentru o gamă uriașă de activități comerciale, de la telecomunicații și prognoze meteorologice la servicii bancare și GPS.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro