Rusia acuză atacuri cibernetice „fără precedent” împotriva sa
Președintele companiei Rostelecom, cea mai mare companie de telecomunicații din Rusia, acuză că atacurile cibernetice „fără precedent” îndreptate împotriva site-urilor rusești continuă și că acestea devin mai diverse, relatează TASS.
„Au fost multe provocări. În primul rând, acestea sunt asociate cu atacuri cibernetice fără precedent. Ele continuă, devin din ce în ce mai diverse”, a afirmat președintele Rostelecom, Mihail Oseevski, la o reuniune extinsă a comitetului al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, pentru sectorul IT.
Notoriul grup de hackeri Anonymous a declarat „război” împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, afirmând că va ataca site-urile relevante ale autorităților ruse.
La începutul lunii martie membrii Anonymous au susținut că au reușit să spargă canalele TV din Rusia pentru a transmite imagini cu războiul din Ucraina, unde Kremlinul afirmă că desfășoară o „operațiune militară specială” și neagă atacurile asupra civililor.
Imaginile cu atacurile devastatoare asupra orașelor ucrainene nu sunt difuzate de televiziunile ruse, autoritățile de la Moscova instaurând o cenzură totală asupra informațiilor legate de războiul din Ucraina.
Oseevski a fost invitat în parlamentul rus pentru a discuta despre modul în care companiile rusești din domeniul IT pot continua să se dezvolte în contextul sancțiunilor fără precedent impuse împotriva Rusiei de Occident.
Președintele Rostelecom a declarat însă că utilizatorii ruși ai internetului nu au de ce să se teamă.
Atacuri cibernetice fără precedent în Rusia și perspectiva deconectării de la internetul global
„Situația este dificilă, dar gestionabilă. Înțelegem ce riscuri există și cum pot fi combătute”, a afirmat Oseevski în fața deputaților ruși.
Declarațiile sale vin în contextul în care există tot mai multe informații potrivit cărora Rusia ar urma să încerce să se deconecteze de la internetul global în favoarea unui web „suveran” dezvoltat de autoritățile ruse.
Rusia are 115 milioane de utilizatori de internet, adică 80% din populație, iar față de acum zece ani numărul de useri s-a dublat.
Facebook și Instagram, două dintre cele mai populare platforme de socializare din Rusia, au fost interzise în mod oficial luni de un tribunal din Moscova care a clasificat Meta, compania condusă de Mark Zuckerberg care deține cele două platforme, drept „organizație extremistă”.
Urmărește ultimele evoluții din a 27-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.