Sari direct la conținut

Rusia și China conduc campanii de denigrare a vaccinurilor anti-Covid aprobate în UE – raport

HotNews.ro
Vaccinul Pfizer-BioNTech, Foto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Vaccinul Pfizer-BioNTech, Foto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Rusia și China s-au angajat în campanii de ”denigrare” pentru a submina încrederea în vaccinurile aprobate în Uniunea Europeană cu scopul de a-și plasa propriul vaccin pe piață, se arată într-un raport publicat miercuri de Unitatea Anti-Dezinformare a diplomației europene, relatează AFP.

„Diplomația vaccinului” condusă de Moscova și Beijing „este însoțită de eforturi de dezinformare și manipulare menite să submineze încrederea în vaccinurile făcute în Occident, în instituțiile europene și în strategiile europene de vaccinare”, argumentează el.

Moscova și Beijingul „utilizează mass-media controlate de stat, rețelele media din partea puterii și rețelele de socializare, inclusiv conturile oficiale diplomatice din rețelele sociale, pentru a atinge aceste obiective”, spun autorii raportului. „Contul oficial de Twitter al Sputnik V este utilizat în sensul acesta”, precizează aceștia.

„De la începutul anului 2021, peste o sută de noi exemple de cazuri de dezinformare imputabile Kremlinului care vizează vaccinarea au fost adăugate în baza de date EUvsDisinfo”, scrie raportul.

Aceste practici urmăresc „să submineze încrederea publicului în Agenția Europeană pentru Medicamente și să pună la îndoială procedurile și imparțialitatea politică”, se arată în raport.

Agenția Europeană (EMA) a aprobat până acum patru vaccinuri: PfizerBioNTech, AstraZeneca, Moderna și Johnson & Johnson.

„Prin insuflarea neîncrederii în Agenția Europeană pentru Medicamente, actorii dezinformatori își propun să submineze și să divizeze abordarea europeană comună pentru a garanta aprovizionarea cu vaccinuri”, spun ei.

Obiectivul acestui raport este „să arăte ceea ce vedem, să evidențiem practicile, să le documentăm, pentru a ne proteja”, a explicat o sursă europeană.

„Dar nu avem un instrument magic pentru a lupta împotriva lor”, a recunoscut această sursă. „Cu toate acestea, nu se pune problema de a nu face nimic. UE trebuie să dezvolte instrumente care să impună un cost pentru aceste practici de dezinformare.”

„Întrebarea este ce ar trebui sancționat? Conținutul, distribuția acestuia? Unde este linia roșie? Trebuie să evaluăm voința de manipulare și trebuie să acționăm în timp ce protejăm libertatea de exprimare. Este mai ușor să spunem decât să facem”, a admis această sursă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro