Sari direct la conținut

Rusia si UE au semnat protocolul de monitorizare a tranzitului de gaz rusesc. Vladimir Putin: Rusia nu va mai permite "furtul" de gaze. Europa trebuie sa-si foloseasca dreptul de a da in judecata Ucraina

HotNews.ro

Rusia si UE au semnat, sambata, protocolul privind infiintarea mecanismului de control a tranzitului de gaze pe teritoriul Ucrainei. Documentul a fost semnat de vicepremierul Igor Secin si de seful Gazprom, Aleksei Miller, pe de o parte, si de ministrul ceh al industriei si comertului, Martin Rziman, a carui tara asigura presedintia UE, transmite RIA Novosti.

Premierul ceh Mirek Topolanek va pleca sambata seara la Kiev pentru a obtine si semnatura partii ucrainene si pentru a pune capat crizei, a anuntat un purtator de cuvant al guvernului, potrivit AFP.

„Prim-ministrul ceh va ajunge la Kiev in aceasta seara si va avea o intalnire cu premierul ucrainean Iulia Timosenko, programata sa inceapa la ora 18:30 GMT (n.r. ora locala 20:30)”, a precizat purtatorul de cuvant.

„Ucraina ar putea semna in aceasta seara protocolul de constituire a misiunii de monitorizare a tranzitului de gaze”, a anuntat biroul de presa al guvernului de la Kiev, citat de RIA Novosti.

Romania participa la misiunea de monitorizare din Ucraina

Observatorii europeni care au ajuns vineri in Ucraina pentru monitorizarea tranzitului de gaze spre Europa, au studiat sambata documentatia pusa la dispozitie de partea ucraineana, a anuntat la o conferinta de presa vicepresedintele societatii de stat, Naftogaz, Vladimir Trikolici.

“Am oferit Comisiei europene toate materialele necesare evaluarii situatiei si lucram la ele conform recomandarilor care vor permite reluarea tranzitului pe teritoriul Ucrainei si livrarile de gaze pentru Ucraina. Astazi, ei vor analiza documentele noastre si asteptam decizia partii ruse ca vor fi primiti de partea rusa”, a preciat Trikolici.

Potrivit afirmatiilor sale, din grupul de experti fac parte, printre altii, reprezentantii Gaz de France, ai Cehiei, Slovaciei, Poloniei, Romaniei.

Putin: Rusia nu va mai permite sa se fure din gazul de tranzit

Premierul Vladimir Putin a declarat ca tarile europene trebuie sa se foloseasca de dreptul de a da in judecata Ucraina, informarea RIA Novosti. El a precizat, de asemenea, ca daca vor mai exista cazuri de sustragere ilegala de gaze rusesti din conductele destinate europenilor, Rusia va reduce livrarile. Rusia, a sublinat seful guvernului de la Moscova, nu va mai permite ca pe viitor sa se fure din gazul de tranzit.

O prima companie europeana, societatea EMFESZ, al doilea importator de gaze naturale din Ungaria, a dat in judecata societatea Naftogaz si a formulat o plangere impotriva Ucrainei la Comunitatea europeana, a anuntat vineri un comunicat al companiei, citat de ITAR-TASS. EMFESZ acuza Naftogaz ca se foloseste de gazul strain ca si cum ar fi fost proprietatea ei.

Premierul Vladimir Putin nu vede nici un obstacol in calea semnarii de catre Ucraina a protocolului de monitorizare a tranzitului de gaze. „Pornesc de la convingerea ca documentul trebuie sa fie semnat la Kiev, nu vad de ce nu ar fi semnata aceasta hartie”, a spus Putin la o conferinta de presa. De aceeasi parere a fost si premierul Cehiei, Mirek Topolanek, a carui tara asigura presedintia UE si care, de la Moscova a plecat la Kiev pentru noi discutii cu Iulia Timosenko.

Putin: Rusia va relua livrarea gazelor dupa implementarea mecanismului de control

„Rusia va relua tranzitul de gaze pe teritoriul Ucrainei spre Europa de indata ce echipa obervatorilor internationali isi va incepe activitatea in conditii de deplina legalitate”, a declarat premierul Putin. „Vom porni gazul imediat ce observatorii internationali vor fi desfasurati in punctele de intrare si de iesire a gazului de la granita Rusiei si Ucrainei, precum si la granita dintre Ucraina si tarile europene. Acesti experti internationali trebuie desfasurati inclusiv pe teritoriile statelor europene vecine Ucrainei”, a spus Putin dupa convorbirile cu omologul ceh, Mirek Topolanek.

Premierul rus a afirmat, de asemenea, ca toata criza legata de tranzitul gazelor rusesti pe teritoriul Ucrainei a devenit urmare a „luptei dintre clanurile” din Ucraina. „Este o disputa economica, dara noi am devenit ostatecii problemelor politice interne din Ucraina insasi”, a raspuns Putin, intrebat daca actuala criza este consecinta a disensiunilor politice dintre Kiev si Moscova. La randul sau, premierul Topolanek a anuntat ca UE va continua sa urmeasca problema tranzitului gazelor rusesti prin Ucraina si dupa redeschiderea vanelor. „Sa nu credeti ca dupa rezolvarea acestei probleme, UE nu-i va mai acorda atentia cuvenita. Trebuie facuti toti pasii pentru ca o situatie similara sa nu se mai repete in Europa”, a afirmat Topolanek.

Mai mult, premierul rus a propus prezenta jurnalistilor in misiunea de monitorizare a tranzitului gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei, pentru mai multa transparenta, potrivit RIA Novosti.

Seful Gazprom: Trebuie sa ne convingem ca nu se va mai fura gaz, dupa care vor spori volumul

Dupa ce misiunea internationala de monitorizare isi va incepe activitata, Gazprom va livra in Ucraina un volum minim necesar de carburant, iar daca nu vor fi inregistrate sustrageri, va creste rapid livrarile, a anuntat presedintele holdingului, Aleksei Miller. „Ca un prim pas, vor furniza un minimul necesar, cu precadere pentru consumatorii balcanici. Trebuie sa ne convingem ca nu se va mai fura gaz pe teritoriul Ucrainei, dupa care vor spori rapid volumul”, a spus Miller, citat de RIA Novosti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro