Sari direct la conținut

Rusia va organiza referendumul de modificare a Constituției la 1 iulie / Vladimir Putin ar putea rămâne la putere până în 2036

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: TASS / ddp USA / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Referendumul asupra modificărilor constituționale care i-ar permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036 va avea loc la 1 iulie, a anunțat președintele rus în cadrul unei întâlniri cu oficialii responsabili de organizarea scrutinului, relatează The Moscow Times.

„Într-adevăr, 1 iulie pare o dată destul de potrivită pentru a ține referendumul asupra modificărilor constituționale”, a afirmat Vladimir Putin într-o videoconferință cu membrii grupului de lucru responsabili de modificarea Constituției după ce președintele Comisiei electorale centrale, Ella Pamfilova, a propus data.

Votul era programat să aibă loc în 22 aprilie dar a fost amânat datorită pandemiei de COVID-19.

Pamfilova a adăugat un amendament de a permite ca votarea să înceapă de la 25 iunie, motivând propunerea prin nevoia de a evita formarea mulțimilor la secțiile de vot pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Aceasta s-a oferit să înființeze secții de vot în locații în aer liber, să folosească urne de vot mobile și implementeze votul online în anumite regiuni.

Anna Popova, șefa agenției de protecție a consumatorilor din Rusia, a declarat în cadrul întâlnirii că organizarea scrutinului la 1 iulie va fi sigură pentru public.

Președintele rus a declanșat o furtună politică în luna ianuarie după ce a propus o revizuire a Constituției, urmând ca legea fundamentală să fie modificată pentru prima dată din 1993.

De la momentul propunerii acesta și-a văzut nivelul popularității scăzând la un minim istoric datorită gestionării pandemiei cauzate de noul coronavirus.

Prima zi de vot, programată să aibă loc pe 25 iunie, va începe la o zi după parada militară anuală ținută în Moscova și alte orașe din Rusia, amânată de la data originală de 9 mai după ce numărul de infecții cu COVID-19 a crescut vertiginos la începutul lunii trecute.

Observatorii au notat că Kremlinul este în spatele organizării scrutinului, alegând cu atenție data și extinzând posibilitățile de vot pentru a asigura o participare cât mai mare.

Atât sondajele de opinie realizate de surse apropiate Kremlinului cât și cele independente au arătat că referendumul ar trece cu o majoritate sau o majoritate fragilă.

REFERINȚE:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro