Rușii ard gazul degeaba, la propriu: Gaze de 10 milioane de dolari, arse zilnic în atmosferă, ca să nu fie încărcate în Nord Stream
În timp ce costurile energetice ale Europei cresc vertiginos, Rusia arde în gol cantități mari de gaze naturale, potrivit unei analize citate de BBC News.
Experții spun că, în condiții normale, gazul ar fi fost exportat în Germania.
Aceștia afirmă că uzina de lângă granița cu Finlanda, arde în fiecare zi o cantitate de gaz estimată la 10 milioane de dolari.
Analiza efectuată de Rystad Energy indică faptul că aproximativ 4,34 milioane de metri cubi de gaz sunt arși zilnic prin flacără deschisă, direct în atmosferă.
Acesta provine de la o nouă instalație de gaz natural lichefiat (GNL) de la Portovaya, la nord-vest de Sankt Petersburg.
Portovaya este situată în apropierea unei stații de compresie la începutul gazoductului Nordstream 1, care transportă gaze pe sub mare către Germania.
O decizie deliberată
Această ardere în gol a gazului a început în luna iunie, când cercetătorii au observat o creștere semnificativă a căldurii emanate de această instalație.
Mark Davis, directorul executiv al Capterio, o companie care se ocupă de găsirea de soluții pentru arderea gazelor, spune că arderea nu este accidentală și că este mai degrabă o decizie deliberată luată din motive operaționale.
„Deseori, operatorii ezită foarte mult să închidă efectiv instalațiile de teamă că ar putea fi dificil sau costisitor din punct de vedere tehnic să le repornească, iar acesta este probabil cazul aici”, a declarat el pentru BBC News.
Alții cred că ar putea exista provocări tehnice în gestionarea volumelor mari de gaz care erau furnizate către conducta Nord Stream.
Între timp, gazele se apropie de cote record în UE
Prețurile angro ale gazelor naturale din Olanda și Marea Britanie au crescut joi la cel mai ridicat nivel din martie.
Prețul olandez pentru gaze cu livrare în septembrie , un reper european, a urcat cu 15,95 euro, până la 315,95 euro pe megawatt oră (MWh), cel mai ridicat nivel de după 7 martie, în timp ce prețul pentru decembrie a fost cu 30,55 euro mai mare, la 319,75 euro/MWh.
Gazprom a invocat în ultima vreme echipamentele defecte sau întârziate ca fiind principalul motiv pentru reducerea livrărilor prin Nord Stream, care funcționează la o cincime din capacitatea sa totală.
Germania a spus că acesta este un pretext și că Moscova folosește gazul ca armă pentru a crește prețurile și pentru a slăbi hotărârea Uniunii Europene cu privire la sancțiuni.
Rusia neagă acest lucru și spune că sancțiunile occidentale sunt motivul pentru prețurile ridicate la gaze.
Livrările de gaze rusești prin gazoducte către Europa au scăzut cu aproximativ 75% în acest an, afectate de conflictul economic pe tema sancțiunilor europene impuse Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina.
Depozitele de gaze din Europa erau pline joi în proporție de 78%, arată datele Gas Infrastructure Europe, aproape de obiectivul Comisiei Europene de 80% până la 1 octombrie.
(foto DreamsTime © Pichit Boonhuad | Dreamstime.com)
–––––