Sari direct la conținut

Rusii au serioase rezerve in a-si onora imprumutul promis Islandei, economiile emergente incep sa apeleze la FMI

Dan Popa's Weblog

Banca centrala a Islandei a fost nevoita ieri sa urce dobanda cheie cu 6 puncte de baza pana la 18% pentru a sustine moneda locala, aflata intr-o evidenta deruta. Reprezentantii bancii centrale au anuntat ca au solicitat oficial ajutorul BCE si al Fed pentru depasirea crizei. Tara ar avea nevoie de circa 4 miliarde de dolari pe termen scurt, in conditiile in care ministrul adjunct al finantelor din Rusia a declarat ca are „serioase rezerve” in a mai acorda un imprumut promis deja Islandei, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

Pana acum, doar FMI a acordat un sprijin de 2,1 mld de dolari, in timp ce BCE si Fed nu au trimis niciun raspuns bancii centrale a Islandei.

Ungaria va primi 20 miliarde euro

FMI a anuntat semnarea unui acord de imprumut cu Ungaria de catre FMI, UE si Banca Mondiala, totalizand 20 de miliarde de euro.

Din acest total, FMI contribuie cu 12,5 miliarde de euro sub forma unui „acord de confirmare pentru un imprumut pe 17 luni”. Acest imprumut „va putea fi supus aprobarii Consiliului executiv la inceputul lunii noiembrie, conform procedurilor de urgenta ale Fondului”, a indicat FMI.

Tot FMI a dezvaluit cuantumul imprumutului pe care Comisia Europeana a indicat marti ca-l va finaliza si care va fi de 6,5 miliarde de euro. In fine, FMI a aratat ca Banca Mondiala si-a dat acordul pentru a furniza un miliard de euro.

Ungaria devine a treia tara care obtine un imprumut din partea FMI pentru a face fata crizei financiare, dupa Islanda, careia i s-a promis vineri un imprumut de 2,1 miliarde dolari si Ucraina, careia i-au fost promise duminica 16,5 miliarde de dolari.

EL PAIS: Sfarsitul ortodoxiei (Editorial)

Foarte proaste trebuie sa fi fost expectativele presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, asupra viitoarei evolutii a crizei economice si financiare pentru a anunta, luni, la Madrid, ca la 6 noiembrie vor scadea probabil ratele dobanzilor din zona euro.

Trichet confirma in acest fel ca institutia de maxima autoritate monetara europeana isi abandoneaza pozitiile rigide de ortodoxie monetara, fixate pe unicul obiectiv de controlare a inflatiei, pentru a aborda si problema lipsei de lichiditati a pietelor sau a recesiunii economice, atat de temuta de institutiile economice mondiale.

Trichet dispune de un alibi solid cand anunta, incalcand protocolul aproape sacru al discretiei bancilor centrale, ieftinirea pretului banilor. Cel mai concret este acela ca expectativele inflatiei in zona euro sunt intr-o clara reducere, datorita mai ales a stoparii activitatii economice.

Fara inflatie, BCE se poate ocupa de presiunile tarilor care cer o politica monetara mai relaxata, pentru a ameliora lipsa de lichiditati si a reactiva economiile suferinde. Nu este un secret ca Franta este in fruntea cererilor de bani mai ieftini si ca, din nou, presedintele Sarkozy se confrunta cu apelurile la rigoare ale Germaniei.

Scaderea prevazuta a inflatiei se bazeaza mai ales pe prabusirea pretului petrolului, factorul de cost ce a generat mari presiuni inflationiste in zona euro atunci cand a explodat la peste 147 de dolari, in iulie, acum situandu-se in jurul a 60 de dolari.

Rzeczpospolita: Guvernul polonez a acceptat foaia de parcurs pentru adoptarea euro

Guvernul a acceptat foaia de parcurs pentru adoptarea monedei euro de catre Polonia. Paritatea de schimb va fi stabilita in august 2011. Se va reusi realizarea calendarului?

Premierul Tusk a confirmat marti ca acest calendar al adoptarii euro a fost acceptat de catre guvern.

In coridorul ERM2 Polonia va intra la primavara. Paritatea de schimb EURO/PLN va fi stabilita in august 2011.

Luni, premierul Tusk a spus ca daca Polonia va adopta euro la intersectia anilor 2011 si 2012, va trebui sa intre in sistemul ERM2 in mai-iunie 2009. Guvernul si Banca Nationala Poloneza sunt pentru modificarea Constitutiei inainte de intrarea in ERM2. Partidul PiS (Lege si Justitie) vrea, la randul sau, un referendum privind intrarea Poloniei in zona euro. Dar poate fi realizat un referendum asa de rapid, de exemplu, la inceputul anului 2009?

Comenteaza pe Dan Popa’s Weblog.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro