Sari direct la conținut

Rușilor din Crimeea li se spune să fugă cât mai au ocazia

HotNews.ro
Transee săpate de ruși în Crimeea de frica ofensivei ucrainene, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Transee săpate de ruși în Crimeea de frica ofensivei ucrainene, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Un oficial ucrainean le-a spus rușilor din teritoriul ocupat al Crimeei să plece cât mai pot.

Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, a declarat că liniile de fortificație rusești indică faptul că Moscova se teme că va pierde peninsula, potrivit Sky News.

„Își dau seama că este doar o chestiune de timp până când vom veni și îi vom da afară”, a declarat Danilov.

„Și i-aș sfătui pe toți să folosească serviciile facilității pe care o au astăzi [podul Kerch] cât mai curând posibil pentru a fi în siguranță. Oricine reușește, să zicem, să se întoarcă în patria de unde a venit, ar fi fericit cu asta. Ei nu pot scăpa prin Ucraina”, a avertizat el.

În cursul zilei de astăzi, Ministerul britanic al Apărării a declarat că Rusia construiește „apărări elaborate” în jurul Crimeei.

Ucraina a semnalat că intenționează să recupereze peninsula, care este ocupată de Rusia din 2014.

Rusia a amenințat marți că va lovi „centrele de decizie” ucrainene în cazul unor bombardamente cu armament occidental pe teritoriul rus sau în Crimeea anexată, Moscova acuzand Kievul că pregătește astfel de atacuri, potrivit AFP.

„Potrivit informațiilor noastre, liderii forțelor armate ucrainene plănuiesc să lovească teritoriul rus, inclusiv Crimeea, cu rachete (americane) Himars și (britanice) Storm Shadows”, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

„Utilizarea acestor rachete în afara zonei (de luptă) ar însemna implicarea totală a Statelor Unite și a Marii Britanii în conflict și ar duce la lovituri imediate asupra centrelor de decizie din Ucraina”, a adăugat el.

El nu a precizat dacă aceste amenințări se referă la centre de comandă militară, despre care Moscova susține deja că le lovește, sau la centre de decizie politică de la Kiev.

Președintele rus Vladimir Putin, care a prezidat o ședință de guvern televizată, a declarat că la Moscova s-a înregistrat o „acalmie” în contraofensiva ucraineană, Kievul suferind pierderi grele în atacurile din sud.

Putin a spus că, prin urmare, Ucraina si-ar putea pierde capacitatea de luptă.

El a adăugat că, deși Ucraina a păstrat un potențial ofensiv, Kievul a înțeles deja că nu are „nicio șansă” în contraofensiva sa.

Comentariile liderului rus le contrazic oarecum pe cele ale oficialilor ucraineni, care au raportat mici câștiguri în regiunile Zaporojie și Donețk.

Cu toate acestea, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat că se dovedește „dificil” să avanseze împotriva apărării rusești.

„Nu este necesar” să se măsoare succesul „exclusiv prin așezări și kilometri parcurși, deoarece există mult mai multe criterii pentru eficiența operațiunilor militare”, a declarat ea.

Ea a avertizat că „cea mai mare lovitură” a contraofensivei ucrainene urmează să vină.

Ucraina a raportat recucerirea a opt sate din sud în ultimele două săptămâni. Deşi mici, aceste avansuri teritoriale sunt cele mai semnificative înregistrate de armata ucraineană din noiembrie până acum, pe măsură ce avansează în zonele puternic fortificate şi minate deţinute de ruşi.

De la lansarea campaniei sale militare împotriva Ucrainei în februarie 2022, Moscova a avertizat în repetate rânduri cu escaladarea conflictului dacă vor fi lansate atacuri directe pe teritoriul său. Rusia consideră Crimeea ca făcând parte din teritoriul său de când a anexat peninsula ucraineană în 2014.

Urmărește ultimele evoluții din a 483-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro