Sari direct la conținut

S-a semnat contractul de finantare pentru statia de epurare de la Glina: 416 milioane de euro din care circa 62% fonduri nerambursabile

HotNews.ro

​Primarul Sorin Oprescu si ministrul Mediului, Rovana Plumb, au semnat luni contractul de finantare pentru finalizarea statiei de epurare Glina. Proiectul are o valoare totala estimata de 416,5 milioane de euro, cu TVA inclus. Contributia Uniunii Europene, prin POS Mediu, este de 62,63% din valoarea totala a proiectului, fara TVA. Este vorba despre cel mai mare proiect integrat de mediu din Romania.

Banii vor fi folositi pentru faza a II a a Statiei de Epurare a Apelor Uzate Glina, care vizeaza reabilitarea Casetei de apa uzata – Dambovita, extinderea Statiei de epurare la un debit de 12 mc/s, epurare completa, dar si construirea unui incinerator pentru arderea namolului rezultat in urma procesului tehnologic (aproximativ 400 t/zi). In acest moment se epureaza doar jumatate din apele uzate ale Bucurestiului.

„Beneficiarii directi ai investitiei sunt cetatenii Bucurestiului, dar si întreaga Romanie. Datorita existentei acestei statii de epurare, Bucurestiul si bucurestenii nu mai polueaza Dambovita, Dunarea si Marea Neagra. Concret, se reduce impactul negativ al poluarii raurilor si al infiltratiilor de ape uzate în panza freatica din zona bazinului hidrografic al Dambovitei, Argesului si Dunarii”, a declarat primarul Sorin Oprescu.

Proiectul semnat azi simbolizeaza respect pentru cetateni si respect pentru mediu. In plus, este pentru prima data in Romania cand implementam una dintre cele mai noi tehnologii verzi, cea de tratare a namolurilor, prin constructia unui incinerator de namol care este aferent acestui proiect si sper ca cei peste doua milioane de locuitori ai Capitalei si ai celor 11 localitati din imprejurimile Bucurestiului sa beneficieze de un sistem de canalizare care corespunde celor mai inalte standarde europene”, a declarat ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb.

Valoarea totala pentru faza a II-a a statiei de epurare de la Glina este de 416,5 milioane de euro. Aceasta se imparte in doua etape de finatare:

– etapa 1- 258 352 050 euro;

– etapa 2 – 158 167 557 euro;

Sursele de finantare sunt :

· Prin POS mediu, Fondul de Coeziune : 62,63%

· De la Bugetul de Stat : 7,70%

· De la Bugetul Local : 0,71% (in afara TVA proiect)

· Alte surse legal constituite (imprumuturi rambursabile): 28,96% (un imprumut extern ce urmeaza a fi contractat – a fost aprobat ca si co-finantare prin HCGMB nr. 113/30.08.2012).

Potrivit municipalitatii, rambursarea imprumuturilor se va face prin colectarea Taxei Municipale de Apa Uzata, (aprobata prin HCGMB 113/30.08.2012). Aceasta va fi in valoare de 0.248 Ron/m3 de apa uzata, aplicabila incepand cu 01.01.2016, in acest fel respectandu-se principiul European POLUATORUL PLATESTE.

Statia de Epurare a Apelor Uzate Glina a fost pusa in functiune acum doi ani, in octombrie 2011, odata cu finalizarea fazei I. Pentru aceasta faza a proiectului au fost cheltuiti 108,3 milioane de euro (din care, contributia UE a fost de 65 %).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro