Sari direct la conținut

„Să ținem minte această zi”. Kievul susține că ultima navă de patrulare a Rusiei a părăsit Crimeea

HotNews.ro
„Să ținem minte această zi”. Kievul susține că ultima navă de patrulare a Rusiei a părăsit Crimeea
Fotografie ilustrativă / Plaja din Saky, după ce s-au auzit explozii din direcția unei baze aeriene militare ruse de lângă Novofedorivka, Crimeea, 9 august 2022. Sursa foto: Anonymous / AP / Profimedia

Ultima navă de patrulare a Rusiei a părăsit peninsula anexată Crimeea, cel mai probabil fiind relocată într-o altă bază navală rusească pentru a fi pusă la adăpost de atacurile ucrainene, a anunțat luni marina militară ucraineană, potrivit Reuters.

Ucraina nu dispune de nicio navă puternică de război, dar a compensat acest neajuns cu ajutorul dronelor maritime şi rachetelor, pe care le-a utilizat intensiv în atacuri asupra navelor ruse din flota Mării Negre şi asupra infrastructurii acestei flote al cărei cartier general se află la Sevastopol, notează Agerpres.

Comandantul forţelor navale ucrainene, vice-amiralul Oleksii Neijpapa, a declarat pentru Reuters, anterior în cursul acestei luni, că Rusia s-a văzut obligată să-şi retragă din Crimeea aproape toate navele de război, pentru a preveni noi pierderi.

El a susținut că, în total, 27 de nave ale flotei ruse de la Marea Neagră au fost distruse sau avariate în atacurile ucrainene cu drone şi rachete.

„Ultima navă de patrulare din Flota Federaţiei Ruse la Marea Neagră pleacă din Crimeea noastră chiar acum. Să ţinem minte această zi!”, a scris, într-un mesaj publicat pe Facebook, purtătorul de cuvânt al marinei militare ucrainene, Dmitro Pletenciuk, conform căruia nava la care face referire este „Project 1135”.

Eşecurile Moscovei în Marea Neagră vin într-un moment în care trupele terestre ucrainene sunt în defensivă, în special pe frontul din estul Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luna trecută că flota militară a Rusiei a fost completată în ultimii ani şi că o modernizare majoră este în desfăşurare, inclusiv cu măsuri pentru „creşterea stabilităţii în luptă a flotei” şi întărirea acesteia.

În acest timp, Rusia a avertizat statele occidentale, în special SUA, că riscă o „confruntare directă” cu ea în urma intensificării zborurilor dronelor de recunoaştere deasupra Mării Negre.

Moscova susține că aceste drone, la fel şi sateliţii de recunoaştere şi avioanele AWACS ale SUA, oferă Ucrainei informaţii despre ţintele ruseşti pe care armata ucraineană reuşeşte astfel să le lovească, iar unele sisteme folosite de Ucraina în aceste atacuri, precum rachetele ATACMS, sunt programate şi dirijate spre ţintă de specialişti americani.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro