Sari direct la conținut

Saga alegerilor continuă în Bulgaria: Conservatorii lui Borisov nu reușesc să formeze guvernul

HotNews.ro
Conservatorii conduși de fostul prim-ministru Boïko Borisov, care au ieșit pe primul loc în alegerile legislative bulgare de la începutul lunii iunie, nu au reușit miercuri să obțină încrederea deputaților pentru a forma un cabinet minoritar, iar noi alegeri generale par acum inevitabile, potrivit AFP.
Boiko Borisov, Foto: Georgi Paleykov/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Boiko Borisov, Foto: Georgi Paleykov/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Candidatul pentru postul de șef al guvernului, Rossen Jeliazkov, a primit doar 98 de voturi din 240, dintre care 68 din partea partidului conservator Gerb și 30 din partea partidului minorității turce MDL.

În absența partenerilor, Borisov a propus un guvern minoritar susținut de Delyan Peevski, șeful MDL, care face obiectul unor sancțiuni americane și britanice pentru corupție.

Dar partidul s-a divizat, iar celelalte forțe din parlament au refuzat să îl sprijine pe Gerb, a cărui imagine a fost pătată de suspiciuni de corupție.

Acest eșec riscă să ducă la organizarea celor de-a șaptea alegeri legislative din aprilie 2021 în această țară balcanică, care se confruntă cu cel mai grav blocaj politic de la sfârșitul comunismului în 1989.

Concret, președintele Rumen Radev ar trebui să încredințeze celorlalte partide sarcina de a forma un guvern în zilele următoare, dar nu se întrevede nicio soluție, având în vedere fragmentarea parlamentului.

Alegătorii s-au săturat de această situație, rata de participare scăzând de la 83% în 1990 la 34% la ultimul scrutin.

Această apatie îngrijorează Camerele de Comerț din Statele Unite, Franța și alte șase țări europene. Într-o scrisoare deschisă, acestea „fac apel la deputați la compromis” pentru a forma un guvern, „într-o fază critică”.

Instabilitatea s-a instalat atunci când Boïko Borisov, care se afla la conducere de aproape zece ani, a demisionat în 2021 sub presiunea străzii.

El a fost acuzat că a închis ochii la activitățile oligarhilor, în special ale fostului mogul media Delyan Peevski.

De atunci, niciun guvern nu a rezistat prea mult. O coaliție de scurtă durată formată din conservatori și reformiști a fost formată anul trecut pentru a arăta sprijin pentru Ucraina în fața creșterii forțelor pro-ruse, dar a durat doar nouă luni.

INTERVIURILE HotNews.ro