Sari direct la conținut

Salariul minim brut ar putea creste la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023 (surse guvernamentale)

HotNews.ro
salariu minim, Foto: Dreamstime.com
salariu minim, Foto: Dreamstime.com

​​Salariul minim ar putea crește la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023, au declarat joi surse guvernamentale.

În acest moment, salariul minim brut este 2.550 de lei. De asemenea, angajatorii pot opera o majorare cu 200 de lei care nu vor fi taxați.

Decizia urmează să se ia după discutarea măsurii cu partenerii sociali.

Precizările vin în contextul în care ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, a anunțat că social-democrații vor propune creșterea salariului minim brut la 3.000 de lei.

Declarația a fost primită prost de premierul Nicolae Ciucă care a fost deranjat că ministrul a vorbit „pe răspundere proprie”, măsura nefiind convenită în Coaliție, susțin sursele citate.

Acum situația pare că s-a schimbat iar varianta nu este deloc exclusă.

De menționat este că miercuri Parlamentul European a aprobat directiva privind salariul minim european. Aceasta va obliga statele membre care au salariu minim pe economie, inclusiv România, să „garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent”, propunând și o formulă de calcul legată de salariul mediu.

Luna aceasta este așteptat ca directiva să fie adoptată și de Consiliul UE, după care se va publica în Jurnalul Oficial al UE, iar statele membre vor avea la dispoziție maximum 2 ani pentru a o transpune în legislațiile naționale. Adoptarea este una formală, în această fază, pentru că textul a fost deja agreat în urma negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliul UE.

Cel mai important, directiva prevede că stabilirea salariului minim „rămâne o prerogativă națională”, potrivit unui comunicat al PE transmis StartupCafe.ro. Totuși, statele membre, inclusiv România „trebuie să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent, ținând seama de costul vieții și de nivelul general al salariilor”. „Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut” – mai spune Parlamentul de la Strasbourg.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro