Șapte ani de închisoare pentru Nicolas Sarkozy cer procurorii francezi. „Un pact faustian de corupție”

Procurorii francezi au cerut șapte ani de închisoare și o amendă de 300.000 de euro pentru fostul președinte al Franței Nicolas Sarkoy pentru că ar fi acceptat milioane de euro de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi pentru finanțarea campaniei sale din 2007, informează Reuters.
Procesul lui Sarkozy a început în luna ianuarie, fostul președinte fiind acuzat de „tăinuirea delapidării de fonduri publice, corupție pasivă, finanțare ilegală a campaniei electorale și conspirație în vederea comiterii unei infracțiuni”.
Procurorii au cerut și o interdicție de cinci ani de a candida la funcții publice și de exercitare a unor drepturi.
Procurorul Sebastien de La Touanne a descris acuzațiile împotriva lui Sarkozy și a altor 12 inculpați ca fiind „corupție de mare intensitate”, spunând instanței: „O imagine foarte întunecată a unei părți a republicii noastre a ieșit la suprafață”. De La Touanne a mai spus că Sarkozy a încheiat „un pact faustian de corupție cu unul dintre cei mai dezgustători dictatori din ultimii 30 de ani.”
Avocații lui Sarkozy au spus în fața jurnaliștilor că sentințele cerute de procurori sunt aspre și nejustificate. „Este nevinovat”, a spus avocatul Christophe Ingrain.
Într-o postare pe Facebook, Sarkozy a spus că dosarul este unul motivat politic adăugând: „Voi continua să mă lupt centimetru cu centimetru pentru adevăr și să cred în înțelepciunea instanței”.
Procurorii au mai cerut pedepse între un an și 6 ani de închisoare și amenzi de până la 150.000 de euro pentru un apropiat al lui Sarkozy, Claude Gueant, pentru fostul ministru de Interne Brice Hortefeux și fostul șef al finanțării campaniei, Eric Woerth.
Fostul președinte de centru-dreapta a fost prins în dispute judiciare de când a părăsit funcția, în 2012. Anul trecut, curtea supremă a confirmat o condamnare anterioară pentru corupție, Sarkozy fiind nevoit să poarte un an de zile o brățară electronică, o premieră pentru un fost șef al statului francez.
Tot în 2024, o curte de apel a menținut o altă condamnare pentru finanțare ilegală a campaniei electorale din 2012. Sentința ar putea ajunge în examinarea curții supreme în cursul acestui an