Sari direct la conținut

Săracii din Germania, învățați să economisească energie. Caritas trimite șomeri în misiune climatică la cei nevoiași

HotNews.ro
Energie electrica, Foto: Hotnews
Energie electrica, Foto: Hotnews

Organizația de caritate a Bisericii Catolice din Germania îi învață pe săraci cum să-și gestioneze mai bine costurile pentru energie. Caritas trimite agenți instruiți pentru a explica modul în care facă economie la energia electrică, în gospodăriile șomerilor și ale asistaților social. Acești agenți, la rândul lor șomeri pe termen lung, fac mai întâi o verificare a consumului. E o misiune climatică și socială, în același timp.

Agenții măsoară valorile de consum ale mașinilor de spălat, aragazelor electrice, frigiderelor, lămpilor, calculatoarelor, încălzitoarelor de apă sau televizoarelor, oferind apoi sfaturi competente despre cum poate fi redus consumul.

Mai mult chiar: ei instalează LED-uri, termometre și higrometre, aeratoare și capete de duș care economisesc apă, greutăți pentru oprirea toaletei sau prize comutabile și astfel ajută oamenii să se ajute singuri.

Verificări și prestații

Verificările de economii la energia electrică (Stromspar-Check) este, în Germania, un serviciu gratuit pentru beneficiarii de prestații sociale și oamenii cu venituri mici.

Asistenții instruiți în economisirea energiei electrice vizitează gospodăriile, înlocuiesc o parte din consumatorii de energie reducând, astfel, costurile celor vizați. La final, gospodăriile cu venituri mici ar trebui să economisească aproximativ 15 % din costurile cu electricitatea și să participe, în consecință, la scăderea emisiilor de CO2.

Aproximativ 350.000 de gospodării cu venituri mici au luat parte la verificarea economiilor de energie electrică, între 2009 și 2019, reducându-și costurile cu energie în medie cu 172 de euro pe an. Iar acum, în contextul noilor provocări energetice și al prețurilor în ascensiune, inițiativa se poate dovedi și mai lucrativă.

În misiune cu Stecky

Proiectul a fost inițiat de Caritas Germania, împreună cu Asociația Federală a Agențiilor pentru Energie și Protecția Climei din Germania (eaD). Acesta își are propria sa aplicație web, începând din aprilie 2021. La https://steckys-spartipps.de/ , se poate merge într-o misiune climatică cu mascota Stecky, care arată cum se pot economisi energie electrică și bani.

Pe lângă sfaturi despre încălzirea, gătitul și spălarea economice, Stecky ajută și cu indicații pentru iluminarea potrivită, reducerea și reciclarea deșeurilor. În mod jucăuș, este transmis modul în care propria gospodărie poate contribui la protecția climei. Gospodăriile care au profitat deja, de sfaturile de pe site, pot câștiga și premii.

Verificarea pentru economisirea energiei electrice e prezentă cu sfaturi și pe YouTube, sau pe pagina de Facebook, „Electricity Saving Check”.

Mici subvenții, efecte mai mari

Șomerii și asistații social care participă la verificarea energetică pot primi și un voucher de 100 de euro, pentru achiziționarea unui frigider A+++, eficient din punct de vedere energetic, sau a unei combine frigorifice. Vechiul aparat trebuie să aibă mai mult de zece ani, iar cel nou să economisească mai mult de 200 kWh pe an.

Ce e aparte, în acest proiect: agenții care instruiesc sunt, la rândul lor, șomeri pe termen lung sau asistați social. Asociațiile regionale ale Caritas îi recrutează și se ocupă de formarea lor, împreună cu autoritățile sociale locale.

Eco-agenții primesc instrucțiuni teoretice și practice de la formatori calificați, din cadrul agențiilor regionale de energie. După o primă fază de rodaj, ei merg la fața locului în echipe de câte doi. Pentru cca 20% dintre eco-agenți, exercițiul se finalizează cu un job, menționează Caritas.

Eva M. Welskop-Deffaa, membră a Consiliului de Administrație pentru Politică Socială și Tehnică la Asociația Caritas Germană, mai explică:

Pregătirea șomerilor de lungă durată le îmbunătățește șansele pe piața muncii; reducerea costurilor cu energia electrică vine în ajutorul gospodăriilor cu venituri mici“. Prin urmare, misiunii ecologice i se adaugă și un câștig în plan social.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro