Scadere usoara a bursei in sedinta de joi, pe fondul unei lichiditati reduse
Bursa de Valori Bucuresti a incheiat sedinta de tranzactionare de joi in usoara scadere, pe fondul unei lichiditati foarte reduse. Valoarea schimburilor incheiate a fost de doar 15,67 milioane de lei, echivalentul a 4,22 milioane de euro, in scadere cu aproape 50% fata de ziua anterioara.
In debutul sedintei de tranzactionare, preturile se situau in apropierea celor de miercuri, avand o usoara tendinta ascendenta, insa in jurul orei 10:30 preturile au inceput sa scada.
La inchiderea sedintei, indicele general al bursei, BET-C, consemna o scadere de 0,52%, pana la 5.059,14 puncte, in vreme ce BET, indicele celor mai lichide zece titluri listate, a fost singurul care inchis pe verde. Valoarea acestui indice a ajuns la 7.118,75 puncte, cu 0,14% mai mult decat in sedinta anterioara.
BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, a coborat cu 0,21%, pana la un nivel de 53.767,42 puncte.
Dupa cum ne-am obisnuit in ultima perioada, cele mai lichide titluri au fost cele ale societatilor de investitii financiare si ale institutiilor bancare. BRD – Groupe Societe Generale s-a clasat pe primul loc in topul lichiditatii, cu un rulaj de 2,24 milioane de lei, urmate de cele ale SIF Moldova si SIF Muntenia, cu un rulaj de 1,94 milioane de lei, respectiv 1,477 milioane de lei. Pe locul patru in acest top s-a clasat Banca Transilvania, cu 1,474 milioane de lei, iar SIF Oltenia, cu un rulaj de 1,34 milioane de lei, a ocupat locul cinci.
Cele mai mari cresteri de pret au inregistrat actiunile Sinteza (8,96%), Socep (4,94%) si Policolor (3,70%), in vreme ce Compania Energopetrol (-7,69%), Azomures (-4,97%) si Prodplast (-3,66%) au consemnat cele mai mari scaderi de pret.
SIF-urile, tranzactionate in premiera pentru scadenta martie 2009 pe piata sibiana
Pe Bursa de la Sibiu, investitorii futures au fost mai prudenti in apropierea finalului de saptamana, situatie reflectata si de rulajul din piata. Au fost incheiate aproape 8000 contracte futures si options din 1567 tranzactii iar valoarea corespunzatoare acestora s-a ridicat la 21,8 milioane de lei.
In opinia unui broker sibian „cel mai importat element al sedintelor bursiere din debutul lunii in curs este cresterea numarului de pozitii futures care indica traversarea unei perioade de acumulari din partea participantilor in piata”.
Raportat la desfasurarea sedintei, Mirabela Coss, broker la SSIF Broker Cluj a declarat „dupa ce piata romaneasca la vedere a lasat cotatiile sibiene reci, acestea stabilizandu-se pe tot parcursul zilei de joi si ramanand neschimbate in lipsa unor evolutii de orice fel in piata spot, piata americana si cele europene au reusit sa dea un imbold participantilor din piata sibiana. Se pare ca indicatorul „Jobless claims” din SUA a avut impact direct si imediat asupra derivatelor financiare, care in lipsa unor investitori care sa le sustina in piata romaneasca, se lasa in voia speculatiilor a la americaine”.
Pe segmentul derivatelor pe actiuni am asistat din nou la o sesiune dominata de interul pentru SIF-uri, in top impunandu-se DESIF 5 cu 3916 contracte, urmate de DESIF 2 cu 3569 contracte. Pentru iunie DESIF 5 au fost cotate la 3,06 lei/actiune, in scadere cu 1,9 bani iar DESIF 2 la 2,5656 lei/actiune, in minus cu 1,45 bani. Pentru DESIF 5 se remarca si interesul mai ridicat si pe scadentele mai indepartate. O actiune DESIF 5 a foste evaluata la 3,26 lei pentru septembrie in scadere cu un ban si la 3,482 lei pentru decembrie, in urcare cu 1,2 bani. Totodata, s-a consemnat tranzactionarea in premiera a DESIF 2 si a DSIF 5 pentru scadenta martie 2009, acestea fiind cotate la 2,85 respectiv 3,5 lei/titlu.
In piata optiunilor ziua de 4 aprilie a reconfirmat interesul in crestere pentru aceste instrumente. Au fost incheiate circa 300 contracte options, 58 % de tip call si 42 % de tip put. „Prin prisma faptului ca riscul cumparatorilor de optiuni este limitat la prima platita, acestea sunt foarte utile investitorilor in momentele de incertitudine in piata, investitorii putandu-se orienta catre ambele sensuri in care acesta poate evolua” a explicat un broker.
Aria valutelor a furnizat locul trei in top prin contractele RON/EURO. Pentru iunie moneda unica a crescut cu 0,5 bani valorand 3,765 lei iar pentru septembrie cu 0,6 bani, ajungand la 3,79 lei. Doar pentru decembrie s-a observat o evolutie descendenta, euro pierzand 1,5 bani, pana la nivelul de 3,8 lei.