Scaderea dobanzilor la creditele in lei va mai intarzia 6 luni, in ciuda recomandarilor BNR
Bancile prefera tot mai mult sa crediteze Statul si nu firmele sau populatia, din cauza riscurilor mai mari de neplata venite dinspre sectoarele corporate si cel particular, arata datele BNR. In primele noua luni ale anului, totalul imprumuturilor acordate de sistemul bancar administratiei publice centrale si locale a crescut cu peste 100%, de la 17,27 la 43 de miliarde de lei (10,2 miliarde de euro), reprezentand peste un sfert din depozitele atrase de banci.
Asta in ciuda numeroaselor apeluri facute de guvernatorul Isarescu bancherilor, de a reduce costul creditului acordat in lei, populatiei si firmelor. Potrivit Guvernatorului, un nivel „normal” al dobanzilor la lei in cazul creditelor pentru populatie ar fi cu cel mult 3 puncte procentuale peste dobanda-cheie a BNR, in prezent de 8 %.
Sold credite luate de Stat, la 1 ian.2009: 17,27 miliarde lei
Sold credite luate de Stat, la 1 nov.2009: 43 miliarde lei
Sursa:BNR
Reorientarea catre Stat a bancilor precum si marjele mari de dobanda cu care acestea lucreaza in cazul companiilor si populatiei isi au, insa, argumentele lor. Fostul sef al BRD, Bogdan Baltazar, spune ca loc de scadere a dobanzilor la creditele in lei ar fi, daca perspectivele economice ar fi bune.
„Chiar daca bancile nu o recunosc, ele incearca acum prin dobanzile aplicate imprumuturilor sa isi recupereze din creditele neperformante acordate in trecut. Practic, din marja de profitabilitate isi acopera neperformantele date in urma cu un an sau cu mai multi. Ganditi-va ca au crescut foarte mult portofoliile de credite cu probleme, iar acestea trebuie provizionate, ceea ce iti erodeaza din profit. Asa ca se descurca si bancile cum pot”, explica Baltazar, in prezent consultant financiar.
El a mai precizat ca BNR are dreptate cerand dobanzi mai mici pentru populatie si companii, dar ca pe termen scurt, acestea nu au cum sa scada, din cauza recesiunii in care ne aflam. Bancherii spun ca si-ar dori sa crediteze mai ieftin, dar ca riscurile mari indeparteaza si pe viitorul scurt ideea scaderii costurilor creditului.
Costul la care bancile „cumpara” leii pe care apoi ii plaseaza prin credit, riscurile mari in privinta viitorului unor industrii si evolutia greu predictibila a economiei nu permit finantari ieftine, mai spun sefii bancilor comerciale. „Noi suntem primii interesati sa dam credite ieftine populatiei si companiilor. Dar acestea trebuie sa fie convenabile si pentru noi”, a declarat pentru Hotnews.ro seful Bancpost, Mihai Bogza.
El s spus ca populatia bancabila este in scadere, din cauza slabei increderi pe care romanii o au cu privire la viitorul lor financiar. „Oamenii se uita sa vada ce sanse sunt sa isi pastreze jobul si sa poata returna imprumutul. Se uita la veniturile care uneori sunt in scadere si care nu le pot permite o abordare a unui credit pe termen lung. Stim, clientii vor costuri ale creditului reduse la jumatate, in vreme ce noi dorim sa finantam in conditii convenabile si pentru banca. Solutia este sa ne intalnim la jumatatea acestui drum, unde costul sa fie redus, dar sa ne si renteze”, a spus Bogza.
Intrebat daca in urmatoarele 6 luni, creditele in lei pe termen lung se vor ieftini, seful Bancpost a spus ca nu vede cum, din cauza impredictibilitatii conditiilor din piata. „Cred ca e chiar periculos sa faci predictii pentru urmatoarele sase luni sau un an. Nimeni nu stie cum vor arata lucrurile, iar evolutia economiei nu ne permite sa facem vreo estimare”, a conchis Bogza.
Teoria sa este impartasita si de seful Bancii Transilvania, Robert Rekkers, acesta declarand la un seminar recent, ca procesul de reducere a dobanzilor nu poate fi foarte agresiv. „Speram ca acest proces sa continue, dar scaderea dobanzilor depinde si de alte aspecte, cum ar fi cursul valutar. Nu stiu ce se va intampla, dar dupa alegeri, vom vedea cum va evolua leul”, a precizat Rekkers.