Sari direct la conținut

Scaderea productiei de petrol risca sa duca la conflicte globale

HotNews.ro

Studiul, lansat la Londra, atrage atentia asupra faptului ca productia de petrol la nivel global a atins pragul maxim in 2006, mult mai devreme decat estima majoritatea expertilor, relateaza cotidianul The Guardian.

Productia de titei urmeaza sa se diminueze cu cate 7% pe an incepind din 2007, pe fondul unei cresteri continue a pretului la petrol. Vinerea trecuta acesta a depasit 90 de dolari barilul.

„Lumea nu va mai fi capabila in curind sa produca necesarul de petrol. Cererea creste iar rezervele se diminueaza continuu. Aceasta este o problema majora pentru economia mondiala”, a declarat fondatorul EWG, Hans-Josef Fell, care este totodata un sustinator al energiei alternative.

Autorul studiului, Joerg Schindler, a declarat ca cea mai socanta descoperire este cea privind declinul rapid al productiei de titei dupa ce aceasta a atins un prag apreciat drept maxim. Rezultatele studiului contrazic totodata estimarile Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), care afirma recent ca nu exista deocamdata motive de temere in legatura cu rezervele de titei.

Studiul EWG se bazeaza insa pe date de maxima actualitate in legatura cu productia de petrol, acestea fiind mult mai credibile decat estimarile de pina acum privind rezervele existente.

Astfel, estimarile de pina acum vorbeau de rezerve mondiale de aproximativ 1,255 gigabarili (echivalentul rezervelor pe o perioada de 42 de ani la rata de consum actuala), insa EWG estimeaza ca cifra reala este doar doua treimi din aceasta.

Productia globala de petrol este in acest moment de aproximativ 81 de milioane de barili pe zi, iar EWG crede ca aceasta va scadea la 39 de milioane de barili pana in anul 2030. Expertii germani estimeaza de asemenea scaderi drastice ale productiei de gaze naturale, carbune si uraniu, pe masura ce acestea vor fi tot mai folosire.

Un viitor sumbru

Raportul prevede un viitor sumbru daca nu se vor adopta masuri radicale. Documentul il citeaza pe specialistul britanic pe probleme de energie David Fleming, care este de parere ca „o reducere a rezervelor de petrol ar putea duce foarte usor la posibile conflicte, precum cel din Burma de luna aceasta.

Pentru guverne, industrie si populatie, aceasta problema nu mai reprezinta ceva neimportant, situatia putind sa scape de sub control si sa se transforme intr-un colaps total”.

Si Jorg Schindler trage o concluzie sumbra. „Lumea se afla la inceputul unei schimbari structurale a sistemului economic. Aceasta schimbare va fi influentata de scaderea rezervelor de combustibili fosili, lucru ce va afecta toate aspectele din lumea contemporana”.

Fondatorul EWG, Hans-Josef Fell, a declarat ca lumea ar trebui sa adopte rapid folosirea energiei regenerabile si sa isi propuna imbunatatirea eficientei energetice, aceasta fiind o cale de a combate schimbarile climatice si de a se asigura necesarul de energie electrica.

„Daca facem aceste lucruri s-ar putea sa nu ne confruntam cu o criza energetica”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro