Scandalul bugetului
Masina de vot a primarului, care de regula functioneaza impecabil, a scirtiit ieri. Cam zgomotos. Si PSD, si PNL au avut interpelari la citeva dintre proiectele sensibile pe care le initiase Johannis la prima sedinta de Consiliu Local din acest an.
Asa cum era de asteptat, cele mai multe comentarii le-a avut proiectul de buget pe anul 2007. Unul dintre proiecte a fost retras. Consilierul Ioan Stroie aproape ca a facut o criza de nervi. La ultimul punct de pe ordinea de zi – intrebari si interpelari – Stroie s-a „contrat” chiar cu edilul-sef. De izul festiv s-a ales praful.
Rasturnare de situatie
Consilierul FDGR Benjamin Josza a avut ghinionul de a prezida, ieri, una dintre cele mai tensionate intilniri ale deliberativului municipal. Celor 31 de proiecte de hotarire supuse initial spre aprobarea consilierilor li s-a mai adaugat unul, privind trecerea din administrarea Consiliului Judetean in cea a Consiliului Local a unui imobil situat in strada Baii.
Totul parea sa anunte o sedinta linistita. Din cei 23 de consilieri, a lipsit, la inceputul sedintei, doar Rose Marie Ionescu Liehn, care a aparut pe parcurs. „2007 va fi un an greu si pentru tara, dar si pentru Sibiu, Capitala Culturala Europeana.
Eu va doresc forta de munca, impliniri si, nu in ultimul rind, sanatate!” le-a spus Josza colegilor sai. Primarul Johannis a fost la fel de binevoitor, iar Iordan Nicola, secretarul municipiului, si-a intrat in rol, reamintindu-le consilierilor care nu si-au depus declaratiile de avere ca 31 ianuarie este termenul limita.
S-a intonat imnul, s-a votat ordinea de zi si au inceput sa curga propunerile legislative. Totul a decurs normal, pina la primul „daca aveti intrebari sau comentarii…”. In continuare, cu mici exceptii, vocea tinarului presedinte de sedinta a trebuit sa se faca auzita pentru a calma spiritele. Dar i-a mai venit in ajutor si primarul.
Stroie arunca manusa
„Marul discordiei” a fost bugetul alocat Teatrului National „Radu Stanca”. 15 milioane de lei noi au stirnit o adevarata explozie din partea consilierului PSD Ioan Stroie. Cu atit mai mult cu cit un alt punct de pe ordinea de zi supunea spre aprobare un stat de functii suplimentat.
„Cred ca am exagerat cu pompatul banilor in Teatrul National «Radu Stanca». Nu am nimic personal cu conducerea, dar acesti oameni isi bat joc de noi. Dupa ce le-am dat si le dam atitia bani, sa mai infiintam inca patru posturi?”, aproape ca a strigat Stroie. In sala s-a lasat linistea. Nimeni nu l-a aprobat. Dar nici nu a protestat cineva. Nici macar primarul Klaus Johannis, a carui statura impune respect, de obicei, chiar si celui mai nemultumit dintre consilieri.
Argument: mindria
Prezent in sala de sedinta, Constantin Chiriac, directorul teatrului, a avut o replica cel putin la fel de puternica. Daca nu in tonul vocii, cel putin in forta argumentelor. „Teatrul National «Radu Stanca» este, in aceasta clipa, cel mai important teatru din Romania.
In 2006, am facut 23 de turnee internationale, mai mult decit toate teatrele bucurestene la un loc, si nefolosind niciun ban din bugetul contribuabililor. Este un un lucru jignitor ceea ce spuneti dvs., domnule consilier!
Cred ca pentru sibieni Teatrul National «Radu Stanca» este un motiv de mindrie”, a sustinut Chiriac. A urmat lectia de matematica. „Teatrul National «Radu Stanca» in clipa aceasta, cu tot cu posturile solicitate, are cu 29 de posturi mai putin decit Teatrul National din Craiova, care are o singura sectie, si cu 47 mai putin decit cel din Tirgu Mures, care are doua sectii, la fel ca Sibiul”, a mai spus directorul teatrului sibian.
Nuantare
La a doua interventie, Stroie a fost mai temperat. Pesedistul a explicat ca si el se mindreste cu teatrul, dar isi face griji pentru bugetul Sibiului. „Nu exista sedinta de consiliu in care sa nu fie subiectul «Radu Stanca».
Sinteti Capitala Culturala Europeana, dar nu putem pompa in nestire. Exista teatre in toata tara”, a conchis Stroie. Fara sa-i mai permita lui Constantin Chiriac o noua luare de cuvint. Iar cum disputa ameninta sa depaseasca limitele salii de consiliu, presedintele de sedinta, Benjamin Josza, a pus capat discutiilor, solicitindu-i lui Stroie sa se abtina sau sa isi verse nemultumirile intr-un memoriu oficial.
Cind s-a trecut la vot, abtinerea consilierului scandalagiu a fost singura abatere de la o aprobare unanima. Teatrul va avea, in curind, inca trei actori, precum si citiva angajati noi la departamentul administrativ.
Una calda, alta rece
Vestea buna pe care primarul a tinut sa le-o dea sibienilor, in ceea ce priveste bugetul, a fost ca banii vor ajunge, in sfirsit, si pentru investitii in anostele cartiere de blocuri.
„Taiate de la portie” inca de pe vremea Impuscatului, cartierele vor avea, la sfirsitul acestui an, alei reamenajate, parcari si locuri de joaca pentru copii.
„Apoi ne vom ocupa si de spatiile verzi. Asta si reabilitarea a aproape 90 de strazi inseamna un pas foarte important spre un Sibiu modern”, a apreciat Klaus Johannis.
Insa un aspect din bugetul local asupra caruia nici Johannis nu si-a putut ascunde dezamagirea a fost suma care va veni din partea Executivului. „Este vorba de sume defalcate din TVA, considerabil mai mici decit anul trecut.
S-a schimbat formula de calcul, care acum ii dezavantajeaza pe cei harnici si care fac venituri”, a comentat primarul. Apoi s-a resemnat. „Putem comenta, dar nu putem schimba.
Sper sa gasim intelegere la Guvern pentru evenimentele din Capitala Culturala Europeana si sprijin suplimentar pentru a completa acest venit foarte mic. Agenda cultural-sportiva cuprinde un numar foarte mare de evenimente de foarte buna calitate, care sint esenta Capitalei Culturale”, a apreciat Johannis.
Lamuriti de specialisti
Trei aspecte au mai atras atentia consilierilor, obisnuiti sa aprobe in unanimitate toate proiectele. Unul a fost scoaterea din evidenta fiscala a restantierilor aflati in insolvabilitate. Renuntarea la executarea silita a atras atentia Cerberului Ioan Stroie, caruia Viorica Bindescu, directorul economic al Primariei, i-a motivat ca recuperarea ar fi mai scumpa decit datoria insasi.
„Ei ramin in urmarire si revin in executarea silita cind devin solvabili”, a mai spus Bindescu. O alta problema a fost majorarea contributiei la caminul pentru persoane virstnice, suma care a ajuns la 380 de lei, fata de 305, cit a fost anul trecut. Explicatia a venit din partea directorul caminului.
„Majorarea este semnificativa, dar legea le da dreptul celor care nu-si permit sa acopere cuantumul contributiei, sau intretinatorilor lor, sa achite cel putin 60 la suta din suma stabilita”, a dat asigurari Cornelia Rotari.
Critici au venit si din partea consilierului PNL Livia Sava, careia nu i s-a parut suficient bugetul alocat unitatilor de invatamint. „Daca dadeam scolilor tot ce au cerut, as fi fost iresponsabila sa cheltuiesc 50 la suta din bugetul local.
Am luat in calcul cheltuielile facute anul trecut”, sustine Simona Pop, sefa Serviciului Public de Administrare a Unitatilor de Invatamint Preuniversitar de Stat. „Si intr-o gospodarie faci investitii ca sa ai confort si apoi sa faci cheltuieli cit mai mici. S-a investit mult in scoli si e normal ca acum cheltuielile sa fie mai mici”, este de parere primarul Klaus Johannis.
La scaldat, in padure
Noul strand al municipiului Sibiu va fi amplasat in Padurea Dumbrava, dupa ce primarul a propus si consilierii au aprobat. Din actualul strand aproape ca n-au mai ramas decit ruine, iar terenul pe care se afla este revendicat. Asa ca municipalitatea va porni de la zero, folosind un teren de pe drumul spre Rasinari, pe care l-a dobindit anul trecut.
„Locatia este in Padurea Dumbrava, unde este fostul depozit de munitii. E o poiana foarte mare, care cred ca se potriveste bine. Strandul nu este obligatoriu pentru un oras, dar cred ca este obligatoriu pentru un oras european”, le-a spus Johannis consilierilor.
Cu tractorul pe scari
Pasajul Scarilor, aflat la loc de cinste in ansamblul arhitectonic al Sibiului vechi, a fost motivul pentru care Ioan Stroie a ajuns sa se certe, ieri, si cu primarul Johannis. Solutia de reabilitare pe care a ales-o municipalitatea il lasa rece pe Stroie, care a gasit ocazia sa-si faca publica si aceasta nemultumire.
„Am trecut prin Pasajul Scarilor si n-am vazut nicio scara. Cum si-a permis constructorul acela sa puna acolo asfalt, piatra cubica?” a comentat consilierul PSD. Iar raspunsul l-a pus la punct, in nota ironica pe care o prefera „Sasul de la Primarie”. „Pasajul Scarilor e chiar unul din locurile mele preferate in Sibiu.
Trebuie sa va spun ca faceti o mare eroare. Se numeste Pasajul Scarilor, nu Scarile Pasajului… de sute de ani a aratat aproximativ asa cum arata acum. S-a hotarit revenirea acestei mici strazi la forma initiala”, a explicat Johannis. Lectia de istorie tinuta de profesorul de fizica a mers de la primarul Pemfflinger, care in secolul XVI a dispus constructia pasajului si pina in anii ’50, cind „un arhitect mai mult sau mai putin inzestrat a amplasat acolo acele scari”.
De fapt, pasajul se numeste Pemfflinger, iar scarile sint un adaos recent, a spus Johannis.
Bila alba
Zimbetele care au insotit finalul sedintei i s-au datorat tot unui consilier PSD. „V-am facut tuturor cite o copie dupa diploma mea de participare la Harvard”, i-a anuntat Anca Sirghie pe colegii ei din legislativul local. In calitate de profesor universitar la Facultatea de Litere din cadrul ULBS, Anca Sirghie a fost invitata de onoare la prestigioasa universitate americana Harvard, unde a sustinut conferinte pe tema „mitul lui Eminescu”.
A pierdut startul Capitalei Culturale. Dar nu-i pare rau. „Numele lui Eminescu a ajuns si la Harvard si numele Sibiului, prin mine!”, se mindreste Sirghie.
Proiect retras
Daca in ultimul moment, un proiect a fost adaugat pe ordinea de zi, agenda de lucru a fost si redusa cu un proiect. Singura propunere legislativa care nu i-a apartinut primarului Klaus Johannis.
„Proiectul de hotarire pentru modificarea si completarea HCL nr. 369/2006 privind constituirea comisiei pentru punerea in aplicare a Programului national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala” a fost redactat chiar de membrii comisiei, Marianne Fritzmann (FDGR), Constantin Sovaiala (PD), Otilia Man (PNL) si Anca Sirghie (PSD).
O lege aparuta recent ar fi facut hotarirea inaplicabila. „Dorim sa retragem acest proiect. Pe 19 ianuarie s-a publicat legea 12/2007, care completeaza OG 51/2006. Aduce modificari esentiale in ceea ce priveste conditiile de acordare a sprijinului financiar. Ele contravin cu normele de aplicare a ordonantei, asa ca asteptam noile norme de aplicare”, a precizat Marianne Fritzmann, presedinta comisiei in drept.