Sari direct la conținut

Scriitoarea Ludmila Ulițkaia, Doctor Honoris Causa al Universității din București

HotNews.ro
Ludmila Ulitkaia, Foto: Hotnews
Ludmila Ulitkaia, Foto: Hotnews

Universitatea din București va decerna distincția de Doctor Honoris Causa scriitoarei ruse Ludmila Ulițkaia, pentru întreaga sa activitate literară și pentru contribuția la literatura universală contemporană, dar și pentru fermitatea cu care militează pentru respectarea drepturilor omului, se arată într-un comunicat al instituției.

Evenimentul va avea loc joi, 23 mai, începând cu ora 11:00, în sala „Constantin Stoicescu” a Palatului Facultății de Drept (Bvd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46).

Ludmila Ulițkaia este unul dintre cei mai importanți scriitori ruși contemporani, dar și traducător din limba mongolă și scenarist. Operele ei au fost traduse în peste 30 de limbi. S-a născut într-un sat din Urali în 1943. După ce își ia licența în biologie la Universitatea din Moscova, a lucrat în cadrul Institutului de Genetică. La sfârșitul anilor ’70 se s-a angajat consilier la Teatrul Evreiesc din Moscova, unde scrie scenarii de film.

Primul său roman, Soniecika (1995; Humanitas, 2004), îi aduce notorietatea, fiind nominalizat pe lista scurtă la Premiul Booker pentru Literatura Rusă și recompensat cu premiile Médicis étranger și Giuseppe Acerbi.

Următorul roman, Medeea și copiii ei (1996), îi sporește renumele cu o nouă nominalizare la Premiul Booker, pe care și-l adjudecă în 2001 pentru Cazul Kukoțki, roman încununat și cu Premiul Penne (2006).

Înmormântare veselă(1997; Humanitas, 2005), unul dintre cele mai apreciate romane ale autoarei, este tradus în peste douăzeci de limbi. De același succes se bucură volumul de povestiri Fetițele (2002; Humanitas Fiction, 2013), precum și romanele Minciunile femeilor (2003; Humanitas, 2005) și Al dumneavoastră sincer, Șurik(2003; Humanitas Fiction, 2008), câștigător a mai multe premii: Romanul anului 2004 în Rusia, Premiul Național pentru Literatură în China (2005) și Grinzane Cavour în Italia (2008).

Daniel Stein, traducător (2006; Humanitas Fiction, 2011) a fost încununat cu premiile: Bolșaia Kniga (Marea Carte), Părintele Alexandru (Germania–Rusia, 2008) și Simone de Beauvoir pentru libertatea femeilor (Franța, 2011).

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro