Sari direct la conținut

Se deschide Cutia Pandorei? Prima antena GSM demolata

HotNews.ro

Comuna Greabanu, satul Livada Mica, judetul Buzau. O antena instalata in curtea unei batrane starneste protestul vecinilor, care nu si-au dat acordul pentru instalarea acesteia, pe care legea il prevede. In lipsa lui, instanta a considerat antena ilegala si a decis demolarea ei. Orange si-a dat jos antena vineri, 31 octombrie.

Adresa debransare Orange de la reteaua electrica
Foto: Asociatia pentru Protectia Consumatorilor

Context

Este prima decizie de acest fel, care, spun avocatii, poate creea un precedent, ce poate „inrauri” sentinte similare.

Potrivit datelor ANRCTI, in Romania au fost instalate 20.000 de statii de telefonie mobila, dintre care jumatate in intravilan. Acordul vecinilor este definit de legislatie ca: „acord in forma autentica” (autentificat la notar), pe verticala si pe orizontala, adica astfel:

– la blocuri: 50% plus unu dintre locatari, precum si, obligatoriu, acordul tuturor proprietarilor de la ultimul etaj.

– la curti: acordul locuitorilor din imediata vecinatate.

Cazul de la Greabanu (Buzau)

Informatia pe scurt

  • noiembrie 2006: Cativa proprietari din Buzau constata in curtea unei vecine in varsta o statie de telefonie mobila de peste 60 de metri  pe care sunt montate mai multe antene GSM. Ei nu-si dadusera acordul pentru o astfel de constructie. Batrana, primeste 400 RON/luna ‘chirie de antena’.
  • decembrie 2006: proprietarii intenteaza proces companiei Orange, Primariei Grebanu, Consiliului Judetean Buzau, pentru anularea autorizatiei de constructie, singura cale de a demola statia.
  • dupa ce pierd la prima instanta, proprietarii castiga in apel, ulterior aceasta decizie pastrandu-se si in urma epuizarii altor cai de atac. 
  • 24 ianuarie 2008, verdictul definitiv: instanta decide irevocabil anularea autorizatiei de constructie si demolarea statiei de telefonie mobila. Pierd in instanta si Primaria, si Consiliul Judetean, pentru acordarea ilegala a autorizatiei.
  • 25 februarie 2008: proprietarii depun cerere de executare silita. Cateva zile mai tarziu, Orange contesta.

Antena din Livada Mica a devenit amintire Foto: APC

Final:

  • Prin sentinta civila nr. 1204/1 septembrie 2008, judecatoria Ramnicu Sarat presedintele APC Romania a fost autorizat sa demoleze releul GSM situat la adresa de mai sus. 
  • vineri, 31 octombrie 2008: operatorul Orange da jos antena.

Argumentele principale cu care s-a castigat procesul

  • Nerespectarea de catre Orange a acordului vecinilor. Acordul trebuia autentificat la notar.
  • Explicatii: Necesitatea acordului face parte din categoria avizelor prealabile si obligatorii pentru emiterea autorizatiei de construire a acelor lucrari care, prin natura lor, nu au destinatie de locuinta. Partile s-au considerat vatamate prin lipsa acordului exprimat in forma autentica in cazul amplasarii constructiei (potrivit Legii 453/2001 pentru modificarea Legii 50/1991).

Legislatie romaneasca

Autorizarea oricarei constructii (prin urmare si aceea a unei statii de telefonie mobila GSM) trebuie sa indeplineasca minimum doua reguli de acord al proprietarilor: 50% +1 din proprietarii unui bloc (condominium) si, obligatoriu, acordul tuturor proprietarilor care locuiesc la ultimul etaj. In cazul locuintelor de tip resedinta, toti vecinii trebuie sa isi dea acordul pentru ca autorizatia de constructie, eliberata de primarie, sa fie legala.

Prevederi:

● Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii

● Legea 453/2001 privind modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii

● Legea nr. 554/2004, legea contenciosului administrativ

● art 68 lit. t din Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale

● art. 4 lit. b din Legea 50/1991.

Cine sunt ‘vecinii’ in cazul Greabanu

  • Dumitra Barbu (58 ani) este o persoana care locuieste singura, de la moartea sotului, de acum 25 de ani, este casnica, desi de profesie ospatar.
  • Milicu Leu s-a nascut in octombrie 1945, in comuna Murgesti, iar acum locuieste in Livada Mica: este  de profesie sofer, in prezent pensionar.
  • Costel Stanciu a intervenit in proces putin dupa declansarea acestuia, ca o alta parte afectata de amplasarea constructiei. Stanciu detine in zona casa parinteasca, fiind un al treilea proprietar din vecinatate al carui acord nu a fost cerut odata cu instalarea statiei de telefonie mobila.

Proprietarii din Livada Mica au avut un atu in persona dlui Stanciu. Acesta preda la Academia de Studii Economice din Bucuresti, la Catedra de Merceologie si Managementul Calitatii, avand un doctorat in acest domeniu. In linia specializarii sale, profesorul Stanciu reprezinta, ca presedinte, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC), fondata pentru apararea drepturilor si intereselor consumatorilor.

Rolul profesorului Stanciu a fost cheie in desfasurarea procesului, acesta realizand o temeinica documentare legala pentru acest caz, cheia intregului caz.

“Am citit mii de pagini, zilnic, timp de 1 an am alocat 2-3 ore acestui caz. Succesul are la baza multa, multa munca. Am avut multe nopti albe, ma trezeam si cautam prin legi argumente pentru sustinerea acestui caz. Am muncit foarte mult, dar a meritat, fiindca am invins doi giganti: Orange si Societatea de avocati-Musat si asociatii. Multa lume nu realizeaza aceasta performanta, atata timp cat nu esti implicat intr-un proces nu poti realiza dificultatea procesului si marimea succesului. Intr-o tara in care se afirma ca mai mult de jumatate din judecatori sunt dalmatieni, ca Justitia este blocata, se intampla si minuni! Este cea mai mare realizare a mea!”

Cazul va inrauri alte decizii

In practica juridica europeana, jurisprudenta joaca un rol esential. Ce inseamna aceasta? Odata pronuntata o sentinta, cazuri similare au sanse sa fie finalizate prin verdicte simialre. In Romania aceasta regula nu se aplica generalizat, insa, orice caz “poate inrauri alte decizii”, spun avocatii consultati de HotNews.ro.

Precizari Orange Romania

Compania de telefonie sustine ca a pus la dispoziţia Primăriei Grebanu toate actele solicitate de aceasta, astfel încât nu ne poate fi imputat un eventual viciu în eliberarea autorizaţiei.

La baza deciziei de anulare a autorizaţiei de construcţie nu au stat motive legate de preocuparea pentru viaţa sau sănătatea oamenilor.

Initiativa in Parlamentul European

Reamintim ca, pe 16 iulie 2008, grupul liberal din Parlamentul European a introdus la Bruxelles, în circuitul procedural al Parlamentului European, un raport privind efectele câmpurilor electromagnetice asupra sănătăţii. Iniţiativavine ca urmare a multiplelor dezbateri din mai multe ţări europene, mai ales din România şi Belgia, referitoare la efectele biologice ale câmpurilor magnetice produse de noile tehnologii. (vezi comunicatul ALDE)

Comenteaza: crezi ca se deschide Cutia Pandorei sau e doar un caz izolat?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro