Se inteteste iarasi lupta stramoseasca impotriva strainilor, sorosistilor si firmelor occidentale care distrug capitalul autohton. Bonus: De data asta se rupe si Romania in trei
Marea impacare dintre Dragnea si Ponta ajuta partidul sa evite o ruptura cu consecinte periculoase pentru PSD si anunta dezvoltarea unui discurs de campanie chiar mai nationalist decat cel utilizat in trecut. Dragnea a pendulat mult prea repede intre distantarea de PRU si imbratisarea unor abordari care amintesc de campania „mandri ca suntem romani”. Odata cu recuperarea lui Ponta, Dragnea castiga un aliat important in promovarea mesajului patriotard cu sclipici si artificii retorice. Acum cateva zile Ponta explica de ce este nevoie de un partid nationalist in Romania, iar Dragnea banuia ca astfel de miscari sunt finantate din Est. Intre timp, totul s-a schimbat.
Aici trebuie amintit ca Dragnea s-a delimitat, in urma cu doua saptamani, de mesajul provomat de partidul lui Diaconu cu care cocheta Ponta, jucand cartea responsabilitatii:
- “Din punctul meu de vedere, România se află în fata unor mari provocări, unele care se văd, altele care nu se văd. Nu cred că răspunsul la aceste provocări este un partid nationalist sau poate chiar extremist. În aceste conditii, noi multumim foarte mult pentru grijă, dacă PRU se constituie sau se expandează pentru a ajuta PSD, multumim, nu. Nu vrem să avem niciun fel de relatie cu un partid nationalist. PSD rămâne un partid social-democrat modern, proeuropean care sustine fără ezitare parteneriatele pe care le avem strategice si nu numai, cu toti aliatii nostri, în conditiile în care PRU are niste protocoale cu niste partide cu foarte mari probleme si asupra cărora există bănuieli serioase de finantare din Est si cu doctrine care nu au nicio legătură cu valorile si principiile noastre” (Liviu Dragnea, 1 septembrie. Sursa: site-ul PSD)
Tot atunci, Victor Ponta teoretiza nevoia infiintarii unui partid nationalist si se mandrea cu Diaconu:
- ”Îl cunosc pe Bogdan Diaconu, eu l-am pus pe liste în 2012, eu l-am rugat să plece din PSD când o luase prea tare cu chestia cu ungurii. Cred că Bogdan a învătat mult. Cred în faptul că există un electorat si o nevoie în România de un partid si de o miscare politică autentică, nu creată prin laboratoare si am zis: da, te ajut, îti dau idei. Eu cred că pentru PSD si pentru România ar fi bine să avem un partid national sau nationalist, dar în sens modern, nu în sensul exceselor. Noi nu semănăm cu Le Pen că nu avem problema cu migrantii.” (Victor Ponta, 1 septembrie. Sursa: B1 TV)
Sebastian Ghita, unul din promotorii nationalismului economic trecut intre timp in PRU, relua pe 29 august una din teoriile sale preferate: o mare conspiratie impotriva capitalului romanesc:
- „PSD si PNL sunt obligate sa joace un joc de comunicare mai safe, mai cu perdeaua trasa, chiar daca in randul PSD si PNL sunt multi oameni care spun ca e distrus capitalul romanesc, ca astazi, companii romanesti, care, in loc sa primeasca credite de la banci pentru a creste sunt blocate de ANAF, un ANAF care se lauda cu asta: am blocat 16.000 de companii romanesti” (Sebastian Ghita, 29 august. Sursa: HotNews.ro)
Intre timp, PSD si Dragnea par sa fi realizat ca nu-si pot permite sa abandoneze cartea nationalista, nici pe Victor Ponta. Dragnea a luat de la Ghita tema prigoanei ANAF imptriva firmelor romanesti, ventiland-o in spatiul public la numai cateva zile dupa ce explica cat rau face mesajul nationalist in fata marilor provocari cu care se confrunta Romania.
- „Am vorbit cu colegii mei ca, in zilele urmatoare, rapid, sa aiba o intalnire in comisiile de specialitate ale Parlamentului cu conducerea ASF, care trebuie sa dea explicatii serioase si ii avertizez sa nu ia in gluma aceasta intalnire, cu Consiliul Concurentei si cu cei de la ANAF, sa vedem daca ANAF-ul a fost interesat, pe langa marile controale pe care le face, in special la firmele romanesti mici si mijlocii, daca a fost interesat cum s-au miscat banii din aceste firme de asigurari. Ca poate totul e in regula, dar din ce in ce mai multi romani vrem sa stim lucrul acesta. (…) Este mult prea multa confidentialitate intr-un domeniu in care se vede cu ochiul liber ca firmele de asigurari romanesti au fost scoate de pe piata, inchise sau s-au luat alte masuri, iar transportatorii romani nu ca sunt dezavantajati, sunt supusi unui program ca incet – incet sa dispara si ei” (Liviu Dragnea, 7 septembrie. Sursa: HotNews.ro).
A doua zi, joi, 8 septembrie, Adrian Nastase dezvolta pe blogul teoria complotului strainilor impotriva firmelor romanesti intr-un text intitulat „Autarhia ca forma de stat”. Dar contributia sa notabila in amplificarea delirului nationalist este lansare teoriei ca tarisoara se afla in pragul ruperii.
- ” Nu luăm in calcul, spre exemplu, intentiile unora de a crea in zona noastră trei state mai mici in următorul deceniu. (…) Nu stiu daca chestiunea frontierelor va fi repusa in discutie, dar se va putea apăra eficient România – in perspectiva anului 2018! – daca se va pune problema regionalizarii/federalizarii, agreate – se pare – deopotriva de SUA lui Trump, Rusia si Germania, ca solutie la o “problema etnica” revigorata de la Budapesta? Poate că astfel de scenarii se vor dovedi doar forme de intoxicare dar mai are România think tankuri capabile să participe la războaiele de gherilă politică si conceptuală? In ultimul timp, am inceput să regret Asociatia de drept international si relatii internationale (ADIRI), finantată si sprijinită, inainte de 1989, de MAE, asociatie care avea o activitate extrem de bogată. Acum, finantarea ONG-urilor este făcută in România aproape exclusiv de Fundatia Soros. Pentru obiective discutabile.(…) Capitalul intern este măcinat in procese. Birocratia administrativă si procedurile judecătoresti sufocă orice incercare de a lansa mici initiative private. După domeniul bancar, cel al IT-ului, cel al constructiilor, si domeniul asugurarilor este acaparat de firmele străine, cu ajutorul ASF-ului ” (Adrian Nastase, 8 august. Sursa: blogul personal)
Aceasta tema complet artificiala, falsa amenitare la integritatea Romaniei, a fost preluata duminica seara de Antena 3 si transformata in dezbatere nationala.
Schema e simpla, PSD a mai utilizat-o cand l-a dat jos in 2012 pe Mihai Razvan Ungureanu in plina campanie pentru parlamentare, respectiv in campania lui Ponta din 2014: apelul la nationalismul de grota, la emotiile primare (sublimarea sentimentului national, frica de neantizare, ura fata de straini) si la falsificarea completa a agendei publice pentru a castiga voturi.
In paranteza fie spus, in timp ce Ponta se umfla mandru ca e roman, cauta sa convinga presa internationala prin firme de lobby platite de Ghita ca e „pro-occidental” inrait (very West-leaning, detalii aici).
Atunci, cuvintele cheie au fost „Romania colonie occidentala”, „guvernul instraineaza resursele tarii pe nimic”, iar pe deasupra „MRU a vandut tara ungurilor”. PSD a facut din „mandria de a fi roman” sloganul sub care a defilat in campanie sperand sa ingroape sub el tema coruptiei liderilor sai.
Acum, nu vor face decat sa aduca putin strategia la zi. Vor acuza Guvernul Ciolos ca lucreaza pentru Bruxelles, Iohannis pentru nemti, iar ministrii „sorosisti” comploteaza impotriva tarii si capitalului autohton. Scotand de la naftalina vechea strategie, PSD castiga facil niste voturi, dar mai obtine ceva important: impune propriile teme de dezbatere, seteaza prin falsificare agenda publica. In fine, incearca sa scape din nou de tema coruptiei, de criza perpetua de integritate din partid, cea mai mare vulnerabilitate a liderilor PSD.
O fi o tendinta prin intreaga lume, din Europa pana in America, de a exploata discursul identitar, dar ce face PSD in campaniile electorale n-are legatura cu resuscitarea nationalismului la nivel global. Nationalismul romanesc nu este un curent politic nascut din convingere, ci se bazeaza pe un mod grosolan si lipsit de orice baza factuala de a minti populatia, de a o manipula folosind atavisme, cultivand spaime, furii si uri cu puternic substrant anti-occidental in cel mai pur stil securist de ani 90.