Sari direct la conținut

Se taie copaci din zona verde a Capitalei

Adevarul

Pe soseaua Bucuresti-Ploiesti, in imediata vecinatate a Casei Presei, copacii si tot ce-a insemnat spatiu verde au disparut peste noapte. In locul lor s-au „plantat” macarale si panori care inconjoara o groapa adanca de peste zece metri si intinsa pe mai multe hectare de teren. O armata de muncitori masoara fier-betonul, leaga armatura si toarna betoane.

Dupa cum sta scris pe panouri, aici s-au pus bazele unei cladiri de birouri denumita „Bucharest Business Park”. Pozele spun totul despre viitoarea constructie si beneficiarii ei. Aceasta va avea trei corpuri imense de cate cinci etaje. Doua dintre ele vor fi destinate unor celebre firme de tigari si calculatoare.

Cu toate ca lucrarile de constructii vor fi finalizate abia peste un an, pentru spatiile din corpul retras se cauta chiriasi inca de pe acum. Lucrarile de constructie au fost autorizate de primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. Acesta nu considera oportuna constructia unui centru de afaceri in zona verde a orasului, sustinand ca a fost obligat sa semneze autorizatia de constructie.

„Probabil ca in Bucuresti este o lipsa de spatii pentru birouri. Cand am venit la primarie, deja fusesera obtinute toate avizele si certificatul de urbanism. Daca nu semnam autorizatia, ma actionau in judecata si puteau sa ceara daune importante. Regimul de inaltime este unul civilizat. Constructia nu este cu mult mai inalta decat Casa Minovici cu care se invecineaza.

„Am semnat cu beneficiarii o conventie prin care acestia se obliga in scris ca, in locul arborilor defrisati, sa planteze copaci in patru parcuri din sectorul 1. Nu stiu sa va spun prea multe despre regimul juridic al terenului. Stiu ca este proprietate particulara si a fost obtinut in baza unui schimb de terenuri.

S-a procedat ca in cazul schimbului de terenuri din Soseaua Nordului si malul Lacului Floreasca”. Tot in zona verde, in spatele colosilor din fier-beton, va fi ridicat un hotel de 60 de metri inaltime, iar in locul fostului ADP-sector 1 se va construi un cartier de vile.

Viitorul hotel, la fel ca si cele doua turnuri gemene ce urmeaza a fi ridicate langa Romexpo, va scoate din scara pana si cladirea Casei Presei. Aceste constructii ce urmeaza a fi ridicate incalca grosolan toate prevederile Planului de Urbanism General (PUG).

Acesta a fost adoptat in 2000, pe baza unor costisitoare studii si planuri urbanistice zonale si ar fi trebuit sa fie legea care stabileste viitorul urbanistic al Capitalei pentru 25 de ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro