Secretar de stat in Ministerul Energiei: Romania sprijina proiectul de uniune energetica
Bogdan Badea, secretar de stat in cadrul Ministerului Energiei, a prezentat in fata oficialilor Consiliului European pozitia de sprijin a Romaniei cu privire la proiectul de uniune energetica, se arata intr-un comunicat al Ministerului Energiei. Potrivit acestuia, Badea a evidentiat potentialul resurselor din Marea Neagra privind intarirea securitatii regionale si a solicitat o mai mare implicare a Uniunii Europene in sprijinirea dezvoltarii acestor proiecte, mai cu seama in regiunile vulnerabile, precum Centrul si Sud Estul Europei.
Badea a mai spus ca intarirea securitatii energetice trebuie sa fie prima prioritate a Uniunii Europene, in acest sens fiind necesara o concentrare mai mare asupra valorificarii potentialului propriilor resurse energetice (onshore si offshore) si asupra intensificarii eforturilor facute in directia diversificarii surselor de aprovizionare.
Mai mult, demnitarul a afirmat ca, alaturi de politica energetica regionala a UE, care vizeaza promovarea Proiectelor de Interes Comun, ar trebui dezvoltate in paralel si alte proiecte in cadrul Comunitatii Energetice, granita de est, spre Republica Moldova, fiind o prioritate pentru Romania.
In interventie a fost de asemenea reiterat interesul Romaniei pentru energia nucleara, precum si pentru rolul pe care aceasta il poate avea in mix-ul energetic al fiecarui stat si, mai mult, in atingerea tintelor de decarbonizare ale UE.
Un alt punct abordat in discurs a fost cel al saraciei energetice, insistandu-se asupra definirii clare, la nivel comunitar, a conceptului, demnitarul subliniind totodata importanta protectiei consumatorului final pentru Romania.
In ceea ce priveste dezvoltarea surselor regenerabile de energie, Badea a reafirmat necesitatea corelarii planurilor privind evolutia acestora cu dezvoltarea si modernizarea retelelor, astfel incat pretul energiei electrice pentru consumatori sa ramana suportabil, iar industria sa poata ramane competitiva.
La finalul interventiei, demnitarul roman a afirmat clar intentia participarii Romaniei la Proiectul de cuplare a pietei, indicand ca tara noastra doreste o mai mare flexibilitate in domeniu, dar si luarea in considerare a dimeniunii externe a viitoarei Uniuni Energetice.
„Securitatea energetica nu se opreste la granitele Uniunii, sprijinim promovarea unei agende politice si comerciale active in regiunea Marii Caspice pentru dezvoltarea unei rute alternative concrete la Marea Neagra, realizate prin proiecte cum sunt AGRI-LNG”, a spus Badea.
Secretarul de stat a participat la Bruxelles, la dezbaterile Consiliului Uniunii Europene avand ca tema realizarea Uniunii Energetice. La aceasta intalnire, premergatoare Consiliului European din 19-20 martie, au participat Presedintele UE, Jean-Claude Juncker, Vice-Presedintele UE, Maros Sefcovic, Comisarul pentru energie Miguel Arias Canete, ministrii energiei din tarile membre.