Securitatea cibernetică a rețelelor 5G în UE: România a completat un chestionar transmis de Comisia Europeană/Măsurile la nivelul UE vor fi anunțate până la sfârșitul lui 2019
România a transmis către Bruxelles, în data de 2 iulie, evaluarea la nivel național a riscurilor și vulnerabilităților asociate tehnologiilor 5G, conform recomandării făcute în luna martie din acest an de Comisia Europeană, a precizat pentru HotNews.ro Ministerul Comunicațiilor. Evaluarea a avut în vedere completarea unui chestionar pus la dispoziție de Bruxelles, referitor la principalele riscuri, vulnerabilități și amenințări în domeniul securității cibernetice a rețelelor 5G. Vezi în articol ce spune Ministerul despre Memorandumul semnat între România și SUA cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G.
Comisia Europeană a transmis mai multe recomandări în luna martie din acest an cu privire la securitatea rețelelor 5G în UE, pe fondul temerilor privind riscurile de securitate ale tehnologiilor chineze Huawei și ZTE.
O primă măsură viza ca România și toate țările membre UE să finalizeze până la sfârșitul lunii iunie 2019 o evaluare națională a riscurilor privind infrastructurile de rețea 5G, pe baza căreia să includă condiții pentru garantarea securității rețelelor publice, mai ales atunci când acordă drepturile de utilizare a frecvențelor radio în benzi 5G.
Ce au făcut autoritățile române? Răspunsurile Ministerului Comunicațiilor și ale CERT-RO
„În luna martie 2019, Comisia Europeană (CE) a emis Recomandarea privind securitatea cibernetică a rețelelor 5G, fiind stabilite trei repere de timp pentru efectuarea unei analize de securitate cibernetică la nivelul UE. Astfel, prima etapă, care s-a încheiat la 30.06.2019, a avut ca principal obiectiv realizarea unei evaluări la nivel național a riscurilor și vulnerabilităților asociate tehnologiilor 5G.
Rezultatele acestei prime etape de evaluare au fost trimise Comisiei de către statele membre în perioada 01-14.07.2019. România a transmis concluziile evaluării pe data de 02.07.2019, fiind al treilea stat care a înaintat raportul. Ulterior, Agenția Europeană pentru Securitate Cibernetică (ENISA), împreună cu CE și statele membre, vor realiza evaluarea și centralizarea rapoartelor naționale până la data de 1 octombrie 2019, urmând ca, în cadrul Grupului de Cooperare de la nivelul UE, să se întocmească un „toolbox” cu recomandări și măsuri de securitate pentru statele membre, până la 31 decembrie 2019.
În România, evaluarea națională a fost efectuată de un grup de lucru format din reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniu și a avut în vedere completarea chestionarului pus la dispoziție de CE, referitor la principalele riscuri, vulnerabilități și amenințări în domeniul securității cibernetice a rețelelor 5G.
Urmare a prezentării toolbox-ului la nivelul Grupului de Cooperare din cadrul CE, acesta va fi însușit și implementat la nivel național.
Guvernul României manifestă o continuă și constantă preocupare privind integritatea și siguranța sistemului digital românesc, inclusiv în perspectiva lansării 5G, purtându-se discuții pe această temă în diferite formate interinstituționale.„, au precizat pentru HotNews.ro oficialii Ministerului Comunicațiilor.
CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică), care a participat la această primă etapă a evaluării cerute de Bruxelles, a oferit în linii mari aceleași explicații. Despre chestionarul completat, CERT-RO nu a dorit să ofere mai multe detalii:
- ‘Având în vedere faptul că documentul este încă în lucru, informațiile nu sunt destinate publicului, acestea urmând a fi publicate de Comisie. În urma completării chestionarului vor fi adoptate măsuri ce au ca scop implementarea unui nivel ridicat de securitate a rețelelor‘, au precizat pentru HotNews.ro oficialii CERT-RO.
Potrivit recomandării Comisiei Europene, statele membre ale UE au dreptul de a exclude societăți de pe piețele lor din motive de securitate națională, în cazul în care societățile în cauză nu respectă cadrul juridic și standardele țării.
Ministerul Comunicațiilor, despre Memorandul România-SUA: Evaluarea producătorilor 5G se va face pe baza principiului concurenței echitabile și al transparenței
Dacă la nivelul UE nu a fost luată încă o decizie unitară cu privire la folosirea tehnologiei chineze în implementarea rețelelor 5G, SUA, care se află în război comercial cu China, face presiuni către statele membre NATO să nu folosească tehnologia chineză în rețelele 5G pe motiv că ar reprezenta o amenințare la securitatea informațiilor.
Luna trecută, România a semnat un Memorandum cu SUA privind tehnologia 5G.
În contextul în care în următoarele luni, în România ar urma să aibă loc licitația 5G, HotNews.ro a întrebat Ministerul Comunicațiilor dacă prevederile acestui memorandum implică excluderea de la construcția rețelelor 5G din România a furnizorilor chinezi precum huawei și ZTE.
- „Memorandumul de înțelegere dintre România și Statele Unite ale Americii cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G, semnat la Washington în data de 20.08.2019, se înscrie în linia Parteneriatului Strategic România – SUA – ca reper esențial al politicii externe românești – și a discuțiilor purtate în cadrul întâlnirilor bilaterale româno-americane de nivel din ultima perioadă, arătând o preocupare comună pentru asigurarea securității rețelelor de comunicații electronice 5G din perspectivă de securitate națională și dezvoltare economică.
- Conținutul Memorandumului este aliniat “Propunerilor de la Praga privind securitatea rețelelor 5G” și evidențiază obiectivul comun al celor două state din perspectiva securității rețelelor de comunicații electronice, stabilind principalele repere ale cooperării bilaterale în domeniu și recomandând criterii de evaluare a producătorilor de tehnologie 5G pe baza principiului concurenței echitabile și al transparenței.”, a precizat pentru HotNews.ro Ministerul Comunicațiilor.
În data de 20 august, președintele Klaus Iohannis a declarat, la Washington, că, în cadrul întrâlnirii pe care a avut-o la casa Albă cu omologul său american, Donald Trump, a fost semnat un memorandum de înțelegere România-SUA privind tehnologia 5G, „pentru asigurarea prosperității dar și a securității naționale”.
Într-o declarație comună semnată de Iohannis și Trump se arată că România și SUA „caută să evite riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G”.
La rândul său, Casa Albă a transmis, într-un comunicat orficial, după vizita lui Iohannis, că „România este hotărâtă să lucreze cu Statele Unite pentru combaterea amenințărilor de securitate cibernetică ridicate de furnizorii chinezi în domeniul rețelelor 5G”.
Potrivit G4Media.ro, Memorandumul ar prevede mai multe elemente care ar trebui avute în vedere la alegerea furnizorilor de tehnologie 5G, printre care:
– Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat
– Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă
– Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporatiste transparente.