Sefi romani „matrasiti” dupa privatizari
Privatizari importante
Privatizarea companiei Romtelecom a adus si inlaturarea ultimului roman de la carma companiei, director general. Florin Anghel a fost director general din 1998 pana in februarie 1999. A fost inlocuit de Vassilios Tsakoniatis, reprezentantul noului actionar – OTE.
Trecut in linia a doua, Anghel a ramas director de operatiuni regionale, dar a parasit compania in 2003, an in care s-a inscris in PC. Inlocuirea romanului nu a insemnat insa o mai buna administrare a Romtelecomului, companie care a ajuns la un pas de faliment in 2002.
Ulterior, pe la conducerea companiei s-au perindat mai multi manageri, toti straini. Romtelecom si-a imbunatatit in timp rezultatele financiare, dar pierde teren in favoarea operatorilor alternativi.
Pe de alta parte, privatizarea celui mai mare combinat din Romania (pentru 500 de milioane de dolari) a adus compania pe profit. Ultimul director roman de la Sidex, actualul combinat Arcelor Mittal a fost Dan Soiman.
El a fost intre 1999-2000 reprezentantul FPS in AGA Sidex si a devenit apoi director general. Cel care a adus combinatul din Galati pe profit a fost Narendra Chaudhary, promovat apoi ca director de operatiuni la Londra.
Adio, dar raman cu tine!
Ultimul roman care a ocupat functia de director general la Dacia este Constantin Stroe. Intre 1990 si 2002, Stroe a asistat la cea mai dinamica perioada a uzinei, in care au fost lansate cele mai multe modele Dacia.
La trei ani dupa privatizare, in 2002, Stroe i-a lasat locul lui Christian Esteve si a devenit vicepresedinte al CA, functie pe care o ocupa si acum.
Dupa o viata petrecuta in uzinele Dacia, Stroe nu mai detine cheile afacerii celui mai mare producator de masini din Romania. El a declarat in mai multe randuri insa ca Dacia avea nevoie de management strain deoarece altfel nu ar fi supravietuit.
Un articol de Catalin Balan