Seful Chevron Romania despre schimbarea pozitiei Guvernului Romaniei fata de gazele de sist: "Cred ca premierul Ponta vrea sa tina deschis viitorul economic al tarii sale"
Tom Holst, directorul Chevron Romania, spune intr-un interviu pentru portalul Natural Gas Europe ca saparea unui put de de explorare in zona Barlad este programata pentru a doua jumatate a anului 2013, iar schimbarea de optica a guvernului privind gazele de sist o explica astfel: „Cred ca premierul Ponta vrea sa tina deschis viitorul economic al tarii sale”.
Tom Holst despre situatia actuala a activitatilor Chevron in Romania:
„Chevron a facut unele studii seismice si a obtinut recent permisele pentru activitati de explorare in Moldova si Dobrogea. Nu avem inca licente de exploatare. Deocamdata e important sa stim daca exista potential pentru exploatare. In faza de explorare sunt sapate doar puturi verticale, fara fracturare hidraulica. Perimetrul Barlad, in nord-vestul tarii, acopera 1,6 milioane acri (aprox. 647.497 hectare – n.red.). Saparea unui put de explorare e planificata pentru a doua jumatate a anului 2013. In perimetrul din Dobrogea, Guvernul a aprobat licenta pentru aproximativ 670.000 de acri (aprox. 271.000 hectare – n.red.). Obtinerea de date seismice 2D in aceste perimetre e asteptata sa inceapa de asemenea in a doua jumatate a anului 2013.”
Despre schimbarea de optica a Guvernului USL fata de gazele de sist si anularea moratoriului
„Un moratoriu? Nu am primit nici o informare oficiala despre un moratoriu. Cred ca premierul Ponta vrea sa tina deschis viitorul economic al tarii sale. E constient ca va dura 3-5 ani pentru a termina cercetarile si pentru a afla daca gazele de sist pot fi exploatate. Daca faza exploratorie e incetinita, ar putea fi prea putin timp pentru inceperea exploatarii atunci cand aceasta devine o necesitate economica. Estimarile actuale arata ca rezervele de gaze naturale conventionale ale Romaniei se vor termina in 10-15 ani”.
De asemenea, Tom Holst a mai spus ca Chevron duce persoanele din Romania implicate in chestiunea gazelor de sist in Texas si Pennsylvania, unde pot vedea cum este organizata exploatarea gazelor de sist.