Seful CJ Harghita solicita ziarului britanic The Guardian corectarea unor informatii aparute intr-un articol despre ursi
Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, solicita, intr-un comunicat remis presei, ca ziarul britanic The Guardian sa corecteze unele informatii aparute intr-un amplu articol despre problema ursilor din Romania, pe care le considera eronate, scrie Agerpres.
Borboly Csaba, care este raportor in cadrul Comitetului Regiunilor pe tema convietuirii carnivorelor mari cu omul sustine, in comunicatul respectiv, ca „articolul nu contribuie la intelegerea situatiei de fapt, ci mai degraba este in cautarea de senzational”, fapt sustinut si de o fotografie cu un urs impuscat, care a fost realizata, potrivit acestuia, in judetul Ilfov, in urma cu 17 ani.
In articolul publicat in ziarul The Guardian si intitulat „Cum a devenit ursul brun inamicul public numarul unu in zonele rurale din Romania”, se arata ca Borboly Csaba „si-a marit faima si puterea prin promisiunea de a restabili echilibrul natural intre ursi si oameni” si ca incurajeaza uciderea ursilor, ca singura metoda ca oamenii si copiii lor sa traiasca in siguranta.
In articol se face referire la o postare de pe blogul lui Borboly in care acesta ar da idei despre cum se ucide un urs, dar presedintele Consiliului Judetean sustine ca frazele traduse au fost scoase din context si ca informatiile sunt eronate, motiv pentru care solicita publicatiei britanice corectarea greselilor
„Dintr-un text publicat pe blogul meu s-au scos din context fraze, care dau un inteles cu totul gresit celor pe care le-am afirmat”, a spus Borboly Csaba, citat de Biroul de presa al Consiliului Judetean.
El a adaugat ca „este greu de crezut ca este vorba despre o simpla greseala de traducere deoarece abordarea si publicarea articolului ridica suspiciunea ca se doreste influentarea deciziilor politice in acest sens”.
Potrivit sursei citate, articolul publicatiei britanice a fost publicat in varianta tiparita chiar in ziua sedintei comisiei de mediu din cadrul Comitetului Regiunilor si a fost prezentat in cadrul acesteia de catre reprezentantul britanic, membru in comisia respectiva.
„Este usor a dezinforma presa internationala si a o convinge sa lase la o parte problemele reale cu care se confrunta aici oamenii. Majoritatea votantilor si organelor de decizie europene traieste in mediul urban, departe de ursi, si nu cunoaste problemele reale cauzate de acestia. Este usor astfel a-i manipula cu afirmatii si informatii incomplete. Insa, pana in momentul de fata, nici organizatiile de protectie a mediului care acceseaza milioane de euro, nici institutiile guvernamentale care au interzis interventiile nu au venit cu vreo propunere alternativa pentru asigurarea securitatii vietii omenesti in teritoriile unde populatia de urs este foarte mare”, a afirmat Borboly Csaba.
El sustine ca articolul publicat in The Guardian face cunoscut punctul de vedere al organizatiilor de protectie a mediului „care doresc mentinerea starii de conflict in ceea ce priveste ursii din Romania si prin propunerile lor nu fac altceva decat sa genereze noi probleme”.
Presedintele Consiliului Judetean afirma, citat de Biroul de presa al institutiei, ca in acest fel au de suferit tot oamenii simpli, care trebuie sa se confrunte in fiecare zi cu problemele cauzate de suprapopularea ursilor si ca s-a dovedit faptul ca in acest fel se sporeste tensiunea, iar propunerile formulate de aceste organizatii nu contribuie nici la pastrarea echilibrului ecologic.
In comunicat se mai arata ca Borboly Csaba a precizat, de nenumarate ori, ca nu se doreste uciderea ursilor, ci asigurarea sigurantei populatiei, iar pentru aceasta este nevoie de eficientizarea gestionarii fondului cinegetic.
Acesta considera ca este vitala elaborarea unui plan de management, „fapt asupra caruia s-a cazut de acord si la dezbaterea care a avut loc in data de 17 noiembrie la Senatul Romaniei”, acest lucru fiind evidentiat de Borboly Csaba si in cadrul sedintei comisiei de specialitate din cadrul Comitetului Regiunilor care a avut loc in data de 21 noiembrie, la Bruxelles.
In comunicat se mai arata ca problema trebuie sa fie rezolvata in cel mai scurt timp, intrucat oamenii vor incepe sa isi faca singuri dreptate, fapt care va dauna populatiei de urs, iar Borboly Csaba considera ca trebuie prevenite aceste situatii.
„Nu vrem sa exterminam ursii, ci sa mentinem un echilibru ecologic si in acest fel sa asiguram un mediu sanatos si populatiei de urs. Scopul nostru este protejarea vietii oamenilor, astfel ca acestia sa nu se teama sa iasa din case, odata cu lasarea serii. Aceasta este situatia reala, care nu se vede din oras si nici din birourile institutiilor”, a punctat Borboly Csaba.