Sari direct la conținut

Șeful diplomației UE: „Migrația ar putea fi o forță care să dizolve Uniunea Europeană”

HotNews.ro
Migranti in Lampedusa, Foto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia
Migranti in Lampedusa, Foto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia

Migrația ar putea fi o forță care să ducă la „dizolvarea Uniunii Europene” din cauza diferențelor culturale dintre diferitele state membre ale sale și incapacității de a ajunge la un consens pe termen lung asupra subiectului, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, într-un amplu interviu acordat The Guardian.

Borrell a admis că naționalismul este din nou în ascensiune în Europa, afirmând însă că acest lucru se datorează mai mult migrației decât euroscepticismului.

„Au existat temeri că Brexit-ul va declanșa o epidemie. Iar asta nu s-a întâmplat. A fost un vaccin. Nimeni nu vrea să urmeze exemplul britanic de a părăsi Uniunea Europeană. Migrația reprezintă o diviziune mai mare pentru Uniunea Europeană. Iar ea ar putea fi o forță care să dizolve Uniunea Europeană”, a spus Borrell.

El a subliniat de asemenea că, în pofida faptului că UE are o graniță externă comună, țările membre nu au reușit să ajungă la un consens privind o politică unitară privind subiectul migrației. Șeful diplomației europene a pus această situație pe seama diferențelor culturale și politice adânci din interiorul blocului comunitar.

„Există unii membri ai Uniunii Europene care sunt pe stil japonez – nu vrem să ne amestecăm. Nu vrem migranți. Nu vrem să acceptăm persoane din exterior. Ne dorim puritatea noastră”, a spus el în interviul acordat celor de la The Guardian.

Borrell a dat contraexemplu în acest sens Spania, țara sa natală, despre care a spus că are o istorie îndelungată de a accepta migranți.

„Paradoxul este că Europa are nevoie de migranți fiindcă avem o creștere demografică atât de mică. Avem nevoie de migranți dacă dorim să supraviețuim din punct de vedere al forței de muncă”, a punctat acesta.

Șeful diplomației din UE respinge temerile privind refugiații ucraineni

Josep Borrell a respins ferm sugestiile potrivit cărora războiul din Ucraina ar alimenta în vreun fel disputele din prezent privind migrația din interiorul UE.

„Problema presiunii migraționiste a fost în creștere, în principal datorită războaielor, nu doar din cauza războiului din Ucraina (…) Avem războiul din Siria, loviturile de stat militare din Sahel, trăim într-un cerc al instabilității din Gibraltar la Caucaz iar asta s-a întâmplat înainte de războiul din Ucraina și va continua după războiul din Ucraina”, a explicat el.

„Migrația din Africa nu este provocată de războiul din Ucraina. Rădăcinile migrației din Africa sunt lipsa de dezvoltare, creștere economică și guvernanța proastă”, a mai spus el.

Comentariile sale vin în contextul în care un număr uriaș de migranți africani a sosit recent pe insula italiană Lampedusa în decurs de doar 24 de ore, provocând noi îngrijorări privind capacitatea UE de a gestiona fluxurile migraționiste.

Franța a anunțat deja că nu va accepta din migranții care au debarcat la Lampedusa, în pofida apelului lansat de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, privind necesitatea unui „răspuns european” la problema imigrației ilegale.

În ceea ce privește refugiații ucraineni, Comisia Europeană a prezentat marţi un plan ce prevede ca acești să fie autorizaţi până în martie 2025 să rămână în spațiul comunitar fără a fi obligaţi să solicite azil.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro