Sari direct la conținut

Seful misiunii FMI, Erik de Vrijer la TVR: Cinci luni nu e o perioada scurta de timp pentru masurile cerute

HotNews.ro
Erik de Vrijer, Foto: Captura TVR
Erik de Vrijer, Foto: Captura TVR

In emisiunea Prim Plan de pe TVR1, de marti seara, a fost difuzat un interviu cu seful misiunii FMI, Erik de Vrijer. „Acordul expira la finalul lui martie. Vom cere managementului nostru sa-l extinda cu trei luni pana la finalul lui iunie. Pentru a da Guvernului timpul maxim necesar pentru a implementa masurile discutate. Speram ca sedinta board-ului sa aiba loc la finalul lui iunie. Daca aceasta nu va avea loc si misiunea nu va fi finalizata, acordul expira la finalul lui iunie”, a declarat Erik de Vrijer.

Alte declaratii:

  • Multe dintre masurile ce trebuie luate sunt in stadiu avansat de pregatire. Cinci luni nu e o perioada scurta de timp. Cred ca acum alegerile au trecut, e un Guvern nou cu un mandat clar, este o fereastra de oportunitate de a face progrese in sectoarele discutate.
  • Vom explica managementului/directorilor nostru si boardului de ce sustinem extinderea acordului si le vom prezenta conditiile agreate ce urmeaza sa fie implementate. Avem speranta ca aceasta prelungire va fi acceptata. La inceput am discutat despre doua luni, dar s-a dovedit ca anumite masuri precum vanzarea CFR Marfa unui investitor strategic ia mai mult timp pentru a fi dusa intr-un stadiu avansat asa ca, in ultimele zile, am decis o extindere cu trei luni. Mai bine facem lucrurile cum trebuie decat sa acordam o extindere de doua luni si sa fim pe graba.
  • Masuri preconizate pentru urmatorul acord. Exista legea salarizarii unitare in sectorul public si exista planuri pentru a stabili cati oameni sunt necesari pentru diverse proiecte in ministere. Cred ca o reforma in sectorul public legata de operatii si remuneratii este un element important. Sunt in continuare lucruri de facut in sectorul sanitar astfel incat sa fie puse bazele unui viitor mai bun in sanatate, nu neaparat in lupta cu arieratele si dezechilibrele finanaciare, ci pentru a creste calitatea serviciilor. Exista si provocarea de a face programul de investitii publice mai eficient. De aceea e foarte important sa punem bazele unei infrastructuri necesare pentru o crestere economica mai mare. Pe partea de venituri, exista o provocare in a imbunatati sistemul de colectare a taxelor si de a-l face mai flexibil si mai eficient pentru a aduna mai multi bani care acum sunt la nivel de datorii. Ne putem gandi daca sistemul de taxare si cel al asigurarilor este indeajuns de favorabil pentru a stimula crearea de locuri de munca, investitii. Cred ca problema somajului in randul tinerilor este o ingrijorare foarte mare. Nu am discutat prea mult despre noul program. Ne-am concentrat foarte mult pe cel prezent.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro