Șeful NATO a lăudat România pentru reacția la drona de joi / Ce a spus Mark Rutte
Șeful NATO, Mark Rutte, a lăudat vineri autoritățile române și Comandantul Suprem al Forțelor Aliate ale NATO din Europa (SACEUR) pentru răspunsul rapid și eficient la drona care a intrat joi în spațiul aerian național al României.
„Vom continua să sporim supravegherea, să facem schimb de informații și să coordonăm răspunsurile individuale și colective”, a declarat Rutte.
NATO sprijină România în abordarea provocărilor de securitate reprezentate de această încălcare, a adăugat el.
Reacția vine după ce, joi seară, locuitorii din județul Constanța au primit un mesaj Ro-Alert, emis după ce sistemul radar a detactat o dronă care a pătruns în spațiul aerian al României. Patru aeronave, două F-18 și două F-16, au fost ridicate de la sol pentru a supraveghea traiectoria dronei, potrivit MApN.
Tot vineri, liderul NATO a spus că „Rusia poate face gălăgie, dar NATO este puternică”, declarația venind după ce a prezidat prima sa reuniune a miniștrilor apărării din cadrul NATO la Bruxelles, în care a condamnat „retorica din ce în ce mai iresponsabilă“ a președintelui rus Vladimir Putin.
El a adăugat că aliații NATO lucrează din greu pentru a sprijini Ucraina în timpul iernii care vine și că principalul obiectiv al reuniunii a fost obținerea unui ajutor militar masiv în Ucraina.
Radarele au urmărit drona, dar avioanele nu au văzut-o deloc
Potrivit Ministerul Apărării, joi, „în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța”.
Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliție Aeriană sub comandă națională.
„Ca urmare a evoluției țintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea”, precizează MApN.
Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19.00, în zona localității Eforie Nord, evoluând ulterior în direcția Topraisar, potrivit armatei.
„Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei care a pătruns în adâncimea teritoriului național pe o distanță maximă de 14 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție”, a explicat MApN.
Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea, în jurul orei 19.20. Încetarea alertei aeriene a fost transmisă la ora 20.15, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare.
Potrivit MApN, din datele disponibile până joi seară, nu a fost indicată probabilitatea ca drona să se fi prăbușit pe teritoriul României.