Sari direct la conținut

Seful OPSPI: Privatizarea Oltchim poate fi pusa in pericol din cauza unui litigiu cu Dan Diaconescu

HotNews.ro

Dan Diaconescu a atacat in instanta hotararea Adunarii Generale a Actionarilor de la Oltchim privind actualizarea creantei AVAS cu dobanzile aferente, la data valorificarii acesteia. Este o actiune in anulare a hotararii AGA, inregistrata la Tribunalul Valcea pe 13 septembrie, primul termen de judecata fiind 18 octombrie 2012. „De unde nu doream sa vindem actiuni in litigiu, vom vinde o creanta in litigiu (…)Ma pune in situatia de a vinde bunuri litigioase”, a declarat pentru HotNews, seful Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI). Potrivit acestuia, un astfel de litigiu poate influenta negativ privatizarea Oltchim, in principal prin depunerea unor oferte la preturi mai mici.

In cazul in care privatizarea esueaza, Oltchim va intra in lichidare, conform intelgerilor cu FMI.

  • Desi doreste sa participe la privatizare, pana la aceasta ora, Dan Diaconescu nu a depus nicio oferta pentru  Oltchim, termenul limita fiind luni, 17 septembrie, ora 12.00.

Ministerul Economiei a scos la vanzare pachetul de actiuni de 54,8% pe care il detine la Oltchim. In cadrul aceleiasi proceduri de privatizare, vor fi vandute si creantele de circa 1,8 miliarde de lei pe care le detin AVAS si Electrica asupra Oltchim. In acest fel, a fost schimbata strategia de privatizare a companiei. Strategia initiala prevedea privatizarea in urma majorarii capitalului social al Oltchim, prin conversia in actiuni a creantelor si prin emiterea de actiuni noi.

Guvernul a renuntat la conversia in actiuni a creantelor de la Oltchim deoarece exista un risc foarte mare ca operatiunea sa fie contestata in instantade PCC, a spus Remus Vulepscu. „De asemenea, ce nu s-a spus despre aceasta conversie, este ca ea lasa Oltchim cu datorii de peste 450 milioane Euro, capitalurile si activul net ramaneau negative, iar un eventual cumparator al actiunilor emise prin conversie ar fi intrat in companie ca sa fie expus demersurilor mai mult sau mai putin insistente ale creditorilor interesati sa isi recupereze creantele. Clar si la obiect, un asemenea investitor ar fi fost supus riscului de faliment la cererea creditorilor”, a afirmat Remus Vulpescu intr-o intalnire online cu cititorii.

Actionarii Oltchim sunt Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri – 54,8062% din actiuni, PCC Se – 18,3182%, Nachbar Services Limited Cipru – 14,0250% si alti actionari – 12,8505%.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro