Sari direct la conținut

Șeful spionajului militar ucrainean, despre tacticile Rusiei: „Se adaptează şi ne copiază foarte mult” / Ce spune de scandalul cu Elon Musk

HotNews.ro
Generalul-maior Kirilo Budanov, șeful Serviciului de informații al apărării din Ucraina, Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia
Generalul-maior Kirilo Budanov, șeful Serviciului de informații al apărării din Ucraina, Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Şeful serviciului de informaţii militare al Ucrainei, Kirilo Budanov, a vorbit sâmbătă la forumul de strategie europeană Ialta de la Kiev, care a reunit factori de decizie politică, ucraineni şi internaţionali, pentru a discuta despre evoluţia războiului, relatează The Guardian, potrivit News.ro

Cu această ocazie, Budanov a comentat despre tacticile Rusiei. „În ceea ce priveşte creativitatea şi flexibilitatea, noi încă avem un avantaj faţă de ei, sunt mai degrabă depăşiţi”, a spus şeful GUR. „Dar ei se adaptează, încearcă să schimbe tacticile, să modifice modul în care folosesc forţele”, a adăugat el. „Eşuează lamentabil cu strategia lor, dar tacticile lor au unele îmbunătăţiri”, a recunoscut Budanov.

Astfel, el a arătat că ruşii au trecut la folosirea masivă a dronelor, în condiţiile în care înainte de război „pur şi simplu nu înţelegeau importanţa lor”.

„Acum se adaptează şi ne copiază foarte mult”, a afirmat şeful spionajului militar ucrainean.

Cum comentează Budanov svandalul cu Elon Musk

În ceea ce priveşte scandalul în curs de desfăşurare cu privire la Elon Musk şi Starlink, Budanov a spus următoarele: „Este greu de spus unde se află adevărul, ce se inventează. Personal, nu sunt sigur că Elon Musk însuşi a apăsat nişte butoane pentru a opri mişcarea unor drone. În ceea ce priveşte sistemele Starlink, acestea nu erau operaţionale de ceva timp în apropiere de Crimeea”, a precizat şeful GUR.

„Am folosit nişte echipamente speciale şi ştiam că nu există acoperire disponibilă pentru noi. Starlink continuă să joace un rol uimitor, deoarece multe sisteme îl folosesc pentru legături de date cu dronele atunci când este necesară comunicarea de la distanţă cu punctele de comandă, iar acestea au fost destul de bune pe linia frontului”, a punctat Budanov.

Elon Musk a declarat că a refuzat anul trecut o cerere ucraineană de activare a reţelei sale de sateliţi Starlink în oraşul portuar Sevastopol din Crimeea pentru a ajuta la un atac asupra flotei ruseşti de la Marea Neagră, spunând că se temea de complicitate într-un act de război „major”. Miliardarul a făcut acest comentariu joi, pe platforma sa de socializare X, după ce CNN a citat un fragment dintr-o nouă biografie a şefului SpaceX, în care se spune că acesta a ordonat dezactivarea reţelei Starlink în apropierea coastei Crimeei, anul trecut, pentru a întrerupe atacul surpriză al Ucrainei.

Musk a spus că nu a avut de ales decât să respingă o cerere de urgenţă din partea Ucrainei „de a activa Starlink până la Sevastopol”. El nu a precizat data solicitării. „Intenţia evidentă era aceea de a scufunda cea mai mare parte a flotei ruseşti la ancoră”, a scris Musk. „Dacă aş fi fost de acord cu cererea lor, atunci SpaceX ar fi fost în mod explicit complice la un act major de război şi de escaladare a conflictului”, a adăugat el.

Potrivit CNN, noua biografie a lui Walter Isaacson intitulată „Elon Musk”, care va fi lansată marţi de Simon & Schuster, spune că, atunci când dronele submarine ucrainene încărcate cu explozibil s-au apropiat anul trecut de flota rusă, „au pierdut conectivitatea şi au fost aduse la ţărm fără a face rău”. Biograful mai spune că decizia lui Musk, care i-a făcut pe oficialii ucraineni să-l implore să pornească din nou sateliţii, a fost determinată de teama acută că Rusia ar răspunde la un astfel de atac ucrainean cu arme nucleare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro