Sari direct la conținut

Seful Sportului TVR, Emil Hossu Longin: Riscul ca Televiziunea publica sa nu poata transmita CM din Brazilia "e posibil, dar putin probabil"

HotNews.ro
Seful Sportului TVR, Emil Hossu Longin: Riscul ca Televiziunea publica sa nu poata transmita CM din Brazilia "e posibil, dar putin probabil"

TVR are intarzieri cu plata catre EBU – organizatia care reuneste marile posturi publice din Europa si care detine drepturile de transmisie pentru numeroase competitii – inclusiv pentru CM din Brazilia. Dar riscul ca Televiziunea Romana sa nu poata transmite competitia, programata sa inceapa peste 50 de zile, „e un risc de luat in seama – e posibil, dar putin probabil”, dupa cum a spus pentru HotNews.ro, miercuri, seful Sportului TVR, Emil Hossu Longin. Potrivit lui Hossu Longin, posibilitatea ca TVR sa transfere unele meciuri catre alte televiziuni este in acest moment exclusa, chiar si in cazul Dolce/Romtelecom.

  • „TVR nu mai are bani de Mondial!”, titreaza, in editia de miercuri, Gazeta Sporturilor, care mentioneaza ca TVR ar avea de platit 8-9 milioane de euro catre EBU in cele 50 de zile ramase pana la inceperea CM 2014. Ziarul citat mentioneaza ca „persoane din TVR, cu functii importante” vorbesc despre asteptarile ce ar exista in TVR ca Guvernul sa intarvina si sa ajute televiziunea publica pentru a plati 8-9 milioane de euro in contul Mondialului din Brazilia. Iar aceeasi sursa mentioneaza ca TVR exclude sa ofere meciuri catre alta televiziune pentru a suporta mai usor costurile. Articolul GSP este publicat, integral, in varianta tiparita a ziarului. Online, textul disponibil pana miercuri la pranz era cel de aici

Emil Hossu Longin, coordonator cu atributii de director la Departamentul Emisiuni si Stiri Sportive TVR, a spus, miercuri, pentru HotNews.ro ca suma de plata catre EBU nu este „nicidecum 9 milioane”, cum scrie GSP, ci „mult mai mica”. El a spus ca nu poate preciza cuantumul acestei sume, fiind vorba de cifre confidentiale.

Potrivit lui Hossu Longin, exista „intarzieri cu plata catre EBU”, dar riscul ca TVR sa nu poata transmita, din aceasta cauza, CM 2014 „este un risc de luat in seama – e posibil, dar putin probabil”. El a spus ca TVR nu are datorii catre EBU anume pentru aceasta competitie, intrucat „suma a intrat intr-un cos cu datorii mai vechi, dar si cu plati pentru competitii viitoare” pe care TVR ar trebui sa inceapa sa le plateasca de pe acum. „S-a facut o re-re-reesalonare”, iar pentru a elimina orice risc ca TVR sa nu poata transmite CM „se negociaza acum modalitatile si termenele de plata catre EBU”.

Hossu Longin a precizat ca sumele sunt deja trecute in contabilitate. De altfel, aceasta competitie a fost, dupa cum spune el, si „ultima ramasita” a unui contract de sublicentiere incheiat acum cativa ani intre TVR si Romtelecom, contract prin care Romtelecom urma sa preia de la TVR mai multe competitii si care, in 2012, a declansat un imens scandal pe marginea transmisiei Campionatului European.

  • Romtelecom si TVR au initiat, in 2010, discutii pentru un acord-cadru semnat in 2011 pentru sublicentierea catre Dolce a mai multor competitii sportive internationale pentru care TVR preluase drepturile. Contractul a declansat un scandal rasunator in vara lui 2012, pe marginea CE de Fotbal. Pe 20 iunie 2012, ziarele Jurnalul National si ring publicau acordul-cadru dintre TVR si Romtelecom, fara anexele la acord si alte documente suplimentare, iar din acordul-cadru reiesea ca TVR ar fi urmat sa primeasca de la Dolce, in cazul sublicentierii drepturilor pentru CM de Fotbal 2014, suma de 1,15 milioane de euro plus TVA.

Potrivit lui Hossu Longin, posibilitatea ca TVR sa transfere unele meciuri catre alte televiziuni este in acest moment exclusa, chiar si in cazul Dolce/Romtelecom. „Am primit o propunere de la ei, am transmis o contrapropunere in ianuarie 2014. Raspunsul lor nu a mai venit. Termenul limita [pentru o posibila intelegere] a fost 1 martie, acum nu se mai poate”.

El a precizat ca, in acest moment, cheltuielile tehnice aferente transmisiilor din Brazilia „sunt aprobate”, iar cele operationale – cu deplasarile, comentatorii – sunt suportate de catre un partener-sponsor, compania Dedeman.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro