Semnele dependenței de jocuri video la copii. Cum îi afectează și cum pot fi ajutați
Să-ți privești copilul jucând jocuri video toată ziua și neglijând alte activități poate fi dureros. Mulți părinți nu înțeleg cum copilul poate renunța la a ieși cu prietenii, preferând să se joace mai mult de 8 ore pe zi jocuri video. Înțelegerea problemei este primul pas spre rezolvarea acesteia. E sau nu dependent de jocuri video? Cum creează jocurile video dependență? De ce copilul meu? Cum îl afectează? Cum îl pot ajuta? Sunt întrebări-cheie la care acest articol va răspunde pentru a vă ajuta, ca părinți, să înțelegeți și să rezolvați această problemă.
Jocul este un impuls uman înnăscut care începe în copilăria timpurie. Astăzi, însă, jocul a fost în mare parte transferat din lumea reală în online. Aici, jocurile, deși o distracție, reprezintă una dintre formele de dependență de internet cu cea mai rapidă creștere.
Cercetările sugerează că joaca excesivă pe internet poate da simptome similare și frecvent întâlnite la dependenții de substanțe. Printre aceste simptome se numără modificările de dispoziție (tristețe, iritabilitate), de poftă și de toleranță. Tinerii sunt mai expuși acestui risc decât alte grupuri.
Cum îți dai seama dacă e dependent de jocuri video
La fel ca dependența de alcool sau droguri, copiii care preferă jocurile video prezintă mai multe semne clasice de dependență pe care este important să le știi.
Termenul „dependență comportamentală” se referă la o tulburare care implică participarea compulsivă la o activitate plăcută – de obicei, nu provocată de substanțe – care devine distructivă pentru viața profesională și socială. Aici intră, printre altele, utilizarea excesivă a internetului, a jocurilor video, a jocurilor de noroc și sexul.
Dependențele comportamentale au multe simptome în comun cu cele ale dependențelor de substanțe:
– Atitudine tolerantă: au nevoie să petreacă din ce în ce mai mult timp pentru a obține același efect.
– Control afectat: cheltuiește mai mult timp (se gândește la jocuri chiar și când nu joacă), bani și energie pentru această activitate decât ar trebui.
– Reticență în a renunța: continuarea obiceiului în ciuda consecințelor negative.
– Greutate în a renunța: simptome fizice și/sau psihologice atunci când pune capăt acestui comportament, cum ar fi iritabilitate, dureri de cap, pofte alimentare sau anxietate.
Este dificil de determinat când jocurile video devin o dependență, deoarece nu există o definiție clară a aceea ce înseamnă „prea mult timp” petrecut pentru jocurile video.
Dependența se referă la utilizarea necontrolată sau compulsivă a jocurilor pe computer sau a jocurilor video în detrimentul altor activități zilnice. Ar trebui să știi că există două tipuri principale de jocuri – jocurile pe consolă și jocurile online – și, conform unor studii, jocurile online sunt considerate a da mai repede dependență, pentru că au acel element de interacțiune socială (pot fi jucate cu prieteni din toată lumea).
Cum creează dependență jocurile video
Jocurile video creează dependență pentru că sunt făcute să creeze dependență.
Sunt create astfel încât să atragă și să mențină atenția, să te provoace și să-ți ofere un sentiment de satisfacție care te face să-ți dorești să continui să joci. Un factor cheie de luat în considerare în dependența de jocuri video este sistemul de recompensă din creier. Când oamenii se angajează în activități care oferă recompense, creierul lor eliberează dopamină – o substanță chimică care creează sentimente de plăcere.
Jocurile video afectează centrul plăcerii din creier, aceeași zonă activată de droguri și alcool. Când joci, creierul eliberează dopamină, ceea ce te face să te simți bine și te motivează să continui să joci. Această reacție chimică face jocurile video atât de dependente în primul rând. De aceea este atât de ușor să pierzi noțiunea timpului în timp ce joci.
„De ce copilul meu?” sau cine este predispus să devină dependent
Studiile indică faptul că o serie de factori de risc sunt asociați cu dependența de jocuri pe internet.
Unele trăsături de personalitate, dar și anumite caracteristici ale jocului.
Trăsăturile de personalitate cel mai frecvent asociate cu dependența de internet includ:
–neuroticismul (anxietate, îngrijorare, frică, furie, frustrare, invidie, gelozie, vinovăție, stare depresivă și singurătate);
-agresivitatea;
-ostilitatea;
Cum îl afectează această dependență de jocurile video
Jocurile video afectează creierul unui copil în mai multe moduri.
Și nu toate sunt rele, așa cum ai putea crede.
ÎN BINE
-o revizuire sistematică a mai multor studii a constatat că jucătorii au demonstrat o capacitate peste medie de concentrare;
– atenția selectivă, atenția distributivă sunt intens stimulate;
– potrivit unui studiu, atât jucătorii pe termen lung, cât și cei expuși experimental la jocuri video au prezentat o creștere în volum a structurilor din creier responsabile cu abilitățile vizuo-spațiale;
-un alt studiu a sugerat că, în comparație cu cei care nu practică jocurile video, jucătorii prezintă o capacitate sporită de învățare.
ÎN RĂU
– Modifică creierului.
Dopamina este neurotransmițătorul din creier care reglează experiențele legate de plăcere. Jocurile video sunt concepute să determine creierul să elibereze un flux constant de dopamină.
Cu toate acestea, în timp, creierul se obișnuiește cu această livrare continuă și simte nevoia să fie stimulat și mai mult. În timp, creierul poate să devină desensibilizat. Acest lucru înseamnă că jucătorii trebuie să joace mai mult timp pentru a simți același nivel de satisfacție sau plăcere.
– Schimbă percepția asupra obiectivelor.
Mintea noastră este în așa fel concepută încât ne face să ne simțim bine când depășim o provocare. Americanii îl numesc „circuitul Triumph”. Jocurile video satisfac acest circuit – ele prezintă creierului nostru un obstacol, urmat de o recompensă pentru eliminarea acestuia. Acesta este unul dintre motivele pentru care un dependent de jocuri nu poate fi motivat să-și atingă obiectivele în viața reală – pentru că își obține sentimentul de triumf din jocurile video.
– Devine un substitut nesănătos în gestionarea emoțiilor negative.
Jocurile video sunt foarte bune la suprimarea emoțiilor negative. Dacă un copil se simte rușinat pentru că a fost agresat ori vinovat pentru că nu a luat note bune, poate porni un joc video care va face ca acele emoții negative să dispară.
Atunci când un copil nu are instrumentele potrivite pentru a face față acestor emoții negative, jocurile video devin mecanismul folosit pentru a le suprima, ceea ce nu este sănătos. Se poate izola social ori poate deveni agresiv și violent.
Cum poate fi ajutat un copil dependent de jocurile video
„Fără jocuri timp de o săptămână!”, pedeapsa care li se aplică de către părinți copiilor dependenți de jocurile pe internet nu ajută.
Ca părinte, trebuie să înțelegi că pentru a putea înlocui nivelul de dopamină pe care îl obține din jocurile video, un copil are nevoie de activități antrenante, provocatoare și distractive, care să-i ofere multă adrenalină.
Unii părinți recurg la sporturi cu adrenalină ridicată, cum ar fi raftingul.
Primul lucru și cel mai important este să aveți o discuție cu copilul (în unele cazuri, ajutorul unui specialist contează).
– Ajută să înțelegeți ce anume îl atrage în acele jocuri pe internet, pentru a putea găsi activități la fel de captivante, dar sănătoase.
– Monitorizați timpul petrecut de copil pe internet și stabiliți limite după ce oferiți alternative.
– Petreceți timp împreună, chiar și jucând jocuri video împreună cu copilul. Construirea unei relații sănătoase cu copilul este esențială pentru a-l ajuta să scape de dependența de jocuri video. Dacă puteți ajunge în aceeași echipă cu el și înțelegeți ce rol joacă jocurile video în viața lui, atunci vor fi mult mai receptivi la ceea ce aveți de spus.
Sursa foto: Dreamstime.com