Senatorii juristi i-au luat Monicai Macovei posibilitatea de a propune procurorul general al Romaniei
Comisia juridica a Senatului a aprobat, miercuri, in cateva minute, un amendament care trece atributiile privind propunerea procurorului general al Romaniei de la Ministerul Justitiei la Consiliul Superior al Magistraturii. Initiativa apartine senatorilor Florin Iordache (PSD) si Rodica Stanoiu (PC), a fost respinsa de Camera Deputatilor, dar Senatul este camera decizionala.
Fiind vorba despre modificarea unei legi organice, amendamentul are nevoie de 69 de voturi pentru a fi adoptat in Senat, in conditiile in care opozitia detine 72 de mandate.
Comisia juridica a aprobat modificarea cu cinci voturi „pentru” (Doru Ioan Taracila PSD, Serban Nicolae PSD, Antonie Iorgovan PSD, Ioan Chelaru PSD, Valentin Dinescu PRM), doua „impotriva” (Peter Eckstein Kovacs UDMR si Mario Oprea PNL) si o abtinere (Norica Nicolai PNL).
Florin Iordache sutine ca este anormal ca ministrul justitiei sa nominalize procurori pentru ca „ministrul Justitiei este un om politic si este anormal ca sa nominalizeze pentru aceste functii, pentru ca, practic, face propuneri din randul colegilor cu care lucreaza”.
Presedintele comisie juridice Peter Eckstein Kovacs s-a opus initiativei legislative, declarand ca modificarile sunt neconstitutionale. “Legea a fost din nou hacuita, iar lupta anticoruptie limitata. Propunerea legislativa este neconstitutionala”, a declarat Eckstein.
Propunerea procurorului general de catre Ministerul Justitiei a fost stabilita printr-o modificare legislativa din 2005. Criticii lui Macovei au declarat atunci ca ministrul vrea sa reintroduca numirile politice.
Ministrul Justitiei si-a motivat pozitia spunand ca este vorba doare despre responsabilizare si eficientizare. „Am spus deja ca este nevoie ca procurorii generali, adjunctii lor sa raspunda pentru eficienta institutiilor pe care le conduc. CSM, in fata caruia prezinta raportul de activitate, nu poate raspunde pentru eficienta institutionala
si nici pentru lupta cu criminalitatea. Nu intra in atributiile sale. Guvernul este cel care stabileste politica penala si raspunde pentru aplicarea ei. In plus, CSM este un organ colectiv, care ia o decizie colectiva prin vot secret si nu are cum sa raspunda pentru acest lucru”, afirma la acea vreme Monica Macovei.
Vot la indigo la Codul Penal
Senatorii opozitiei au mai repurtat o victorie, impunandu-si vointa si in ceea ce priveste Codul Penal. Senatorii juristi au votat in acelasi fel cand a venit vorba despre intrarea in vigoare a Codului Penal in varianta elaborata de Rodica Stanoiu.
Membrii Comisiei juridice a dezbatut legea de aprobare a OUG 50/2006 prin care executivul amana intrarea in vigoare a Codului Penal adoptat in 2004. Acesta ar fi trebuit sa intre in vigoare in 1 iulie 2005. Termenul a fost amanat, intr-o prima instanta, pana pe 1 septembrie 2006, iar apoi pana pe septembrie 2008.
In urma unui amendament depus de senatorul PSD Serban Nicolae, membrii comisiei au decis, cu cinci voturi „pentru”, doua „impotriva” si o abtinere, intrarea in vigoare a Codului la 30 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial a eventualei decizii a Senatului.
Si la aceasta modificare, Senatul are ultimul cuvand, fiind forul decizional.