Senatul s-a sucit / Cererea de reexaminare a legii privind neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, aprobata
Plenul Senatului a aprobat, luni, cererea de reexaminare trimisa Parlamentului de catre presedintele Traian Basescu in cazul legii care prevede neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei. Cererea de reexaminare a fost respinsa de Senat initial miercurea trecuta, insa in sedinta de luni s-a reluat repus pe ordinea de zi pentru ca unii senatori au reclamat lipsa dezbaterii in plen a actului normativ. De data aceasta, cererea de reexaminare a fost aprobata cu 62 de voturi „pentru” si 55 „impotriva”.
Dupa ce in sedinta de plen de miercurea trecuta (aceeasi sedinta in care s-a respins cererea de reexaminare a legii care prevede reducerea TVA la 5% in cazul alimentelor de baza), a fost cererea de reexaminare transmisa Parlamentului de catre presedintele Traian Basescu in cazul legii care prevede neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei a fost respinsa, luni senatorii au cerut reintroducerea procedurii de vot si dezbatere pe solicitare pe ordinea de zi.
Surse parlamentare au declarat ca decizia de a relua procedura de dezbatere si vot asupra actului legislativ a venit dupa ce liderul grupului PDL, Cristian Radulescu, in cadrul Biroului permanent, a invocat lipsa dezbaterilor in sedinta trecuta asupra cererii de reexaminare.
Solicitarea de a reintroduce pe ordinea de zi a fost sustinuta de aproape toti senatorii prezenti in sala.
Reprezentantul guvernului a sustinut in plen ca actul normativ in discutie ar afecta foarte mult bugetul si „tintele si criteriile acestei legi afecteaza strategia bugetara pe termen mediu aprobata de Parlament”.
Cristian Radulescu: Este una din acele mari bizarerii pe care si le permit oamenii care nu fac politica adevarata
Cristian Radulescu, liderul grupului PDL, a precizat ca legea va pune presiune pe bugetul de stat si ca dupa aplicarea unui astfel de act normativ „ar ramane doar 3-4% din pensii sa fie impozitate„.
„Este una din acele mari bizarerii pe care si le permit oamenii care nu fac politica adevarata (…) Trebuie sa gandim mai profund asupra rosturilor si responsabilitile oamenilor politici”, a declarat Radulescu.
„La noi nu s-a dorit sa se vada ca niste oameni care mor de foame sau sunt la limita supravietuirii si ca sunt niste venituri din pensii sau salarii care sunt nepermis de mari pentru nivelul de dezvoltare a tarii. Probabil ca solutia pentru acesti oameni sa traiasca ar fi ca veniturile acestor oameni sa nu fie impozitat. In esenta aceasta lege este foarte buna„, a declarat si presedintele Comisiei Juridice, Toni Grebla (PSD).
Raportul de respingere inaintat de comisia de munca a fost respins cu 50 de voturi „pentru” si 61 „impotriva”. Dupa acest moment, presedintele de sedinta, Mircea Geoana a supus votului aprobarea cererii de reexaminare: 62 de voturi „pentru” si 55 „impotriva”.
Cum a ajuns legea neimpozitarii pensiilor sub 2.000 de lei la Presedinte si inapoi la Parlament
Initiativa legislativa a venit din partea deputatul PDL, Mircia Giurgiu, in prezent propus pentru excluderea din partid dupa ce miercurea trecuta a votat in favoarea motiunii de cenzura impotriva guvernului Boc.
Legea a trecut de Camera Deputatilor pe 19 octombrie 2010, o data cu legea care prevede reducerea TVA-ului la 5% in cazul alimentelor de baza.
La acel moment, deputatii PDL au invocat o eroare de comunicare intre ei care a dus la un vot favorabil. Printre democrat-liberalii care au votat atunci legea se numarau si ministrii Elena Udrea, Ioan Botis si Gheorghe Ialomitianu.
Deputatul PDL Gelu Visan a declarat atunci ca a fost vorba de o „eroare tehnica legislativa”.
Dupa adoptarea legii de Parlament, presedintele Traian Basescu a formulat o cerere de reexaminare a legii.
„In contextul economic actual, majorarea plafonului neimpozabil asupra venitului din pensii nu este oportuna si nici recomandata, ducand la scaderi si dezechilibre la nivelul veniturilor bugetare si generand majorarea deficitului bugetar„, se arata in cererea de reexaminare trimisa de Presedintele Basescu.
Potrivit Casei Nationale de Pensii, peste 950.000 de persoane primesc pensii de pana in 2.000 de lei si, conform noului act normativ, nu vor mai plati impozitul pe venit de 16%.