Sari direct la conținut

Senzorii balonului spion chinezesc, recuperați din Oceanul Atlantic de armata americană

HotNews.ro
Rămășițele balonului spion doborât de SUA, recuperate de marina americană, Foto: US Navy/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia
Rămășițele balonului spion doborât de SUA, recuperate de marina americană, Foto: US Navy/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Senzorii de la primul balon suspect de spionaj în favoarea Chinei, care a fost doborât deasupra SUA la începutul lunii februarie, au fost recuperați din Oceanul Atlantic, a anunțat armata americană, scriu BBC și The Guardian.

Echipele de căutare au găsit „resturi semnificative de la fața locului, inclusiv toate piesele senzoriale și electronice prioritare identificate”, a precizat Comandamentul nordic al SUA.

FBI va examina obiectele, despre care SUA afirmă că au fost folosite pentru a spiona locații militare sensibile.

„Secțiuni mari ale structurii” au fost de asemenea recuperate luni în largul coastelor Carolinei de Sud, spun oficialii militari.

Aproximativ 9-12 m din antena balonului se numără printre obiectele găsite, potrivit CBS.

Oficialii americani au declarat că balonul de mare altitudine provenea din China și era folosit pentru supraveghere, dar China a spus că era doar un dirijabil de monitorizare a vremii care s-a rătăcit.

Balonul, doborât în largul coastelor Carolinei de Sud la 4 februarie, a fost primul dintr-o serie de obiecte misterioase distruse de armata americană în decurs de opt zile în spațiul aerian nord-american. Alte trei obiecte neidentificate zburătoare au ajuns deasupra SUA, fapt ce l-a făcut pe un general american să nu excludă varianta extratereștrilor.

Cu toate acestea, programul de supraveghere al Chinei, potrivit lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, datează cel puțin din timpul administrației lui Donald Trump, despre care a spus că nu a știa de el.

Încă neidentificate, dar nu OZN-uri

Nu există niciun „indiciu de activitate extraterestră” după seria de aparate zburătoare doborâte de armata americană, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, precizând că trebuie să „abordeze această problemă”, potrivit AFP.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, susține că este vorba doar de interferența Chinei care desfășoară un amplu proiect cu baloane spion. Totuși, acesta recunoaște că încă se investighează ce a fost obiectul zburător octogonal doborât de forțele aeriene americane, potrivit Reuters.

„Statele Unite nu au reușit încă să identifice obiectele recent doborâte găsite în spațiul aerian nord-american”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Kirby a declarat în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă că o supraveghere mai atentă a spațiului aerian poate explica parțial creșterea numărului de obiecte detectate, dar că acestea nu au fost evaluate ca fiind o amenințare pentru persoanele de la sol și nu au prezentat semne că ar avea capacitate de manevră sau de propulsie.

SUA organizează o nouă „echipă inter-agenții” pentru a studia obiectele aeriene neidentificate

Președintele Joe Biden l-a însărcinat pe consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan să conducă „o echipă inter-agenții care să studieze implicațiile politice mai largi pentru detectarea, analiza și eliminarea obiectelor aeriene neidentificate care prezintă riscuri de siguranță sau de securitate”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al securității naționale, John Kirby, citat de CNN.

Grupul – din care fac parte secretarul de stat Antony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin și directorul Serviciului Național de Informații Avril Haines – are sarcina de a angaja „omologii lor relevanți pentru a face schimb de informații și pentru a încerca să obțină și perspectivele lor”, în timp ce administrația va informa între timp membrii Congresului și oficialii locali, a precizat Kirby.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro