Sari direct la conținut

Serbia acuză Kosovo că încalcă tratatele internaționale prin cererea de aderare la UE

HotNews.ro
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic, pe aeroportul militar Batajnica, de lângă Belgrad, Foto: Darko Vojinovic / AP - The Associated Press / Profimedia
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic, pe aeroportul militar Batajnica, de lângă Belgrad, Foto: Darko Vojinovic / AP - The Associated Press / Profimedia

​Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat joi că cererea de aderare a Kosovo la UE este oficial o încălcare a Acordului de la Washington şi că răspunsul Belgradului va deveni cunoscut după o şedinţă a guvernului programată pentru această seară, informează agenţia Tanjug, citată de Agerpres.

„Astăzi, ei vor încălca oficial Acordul de la Washington (Serbia-Kosovo n.r.) şi vom răspunde la toate acestea în această seară după sesiunea guvernamentală la care sunt invitat”, a declarat Vucic reporterilor înainte ca Pristina să-şi depună cererea de aderare la UE la Praga.

Kosovo a anunțat oficial la începutul acestei săptămâni că va solicita aderarea la UE.

Vucic a adăugat că va fi oferit un „răspuns precis” la chestiunile despre cererile Serbiei referitoare la Rezoluţia 1244 a ONU şi nerecunoaşterea în continuare a „aşa-numitului Kosovo”.

Întrebat dacă s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte situaţia din Kosovo-Metohija, Vucic a răspuns că a vorbit miercuri cu oficiali ai UE şi SUA şi că există „câteva idei”.

„Vom vedea dacă vom reuşi. Situaţia este complicată, dar vom face totul pentru a menţine pacea şi stabilitatea”, a spus Vucic.

Comentând cererea de aderare a Pristinei la UE, Vucic a remarcat că ceea ce fac unele state membre ale UE este o încălcare a articolului 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană, în temeiul căruia numai statele pot solicita aderarea la blocul comunitar, notează Tanjug.

Serbia respinge normalizarea relațiilor cu Kosovo

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a înaintat oficial joi cererea Kosovo de aderare la UE, care presupune obţinerea mai întâi a statutului de ţară candidată, un proces de durată şi care va depinde de normalizarea relaţiilor cu Serbia, aminteşte Reuters.

Belgradul a respins normalizarea relațiilor cu Kosova chiar luna trecută.

„Nu pot să ne ceară: unu, adoptaţi sancţiuni împotriva Rusiei. Doi, permiteţi admiterea Kosovo în ONU şi în Consiliul Europei. Cine ar accepta aşa ceva?”, a declarat pe 6 noiembrie ministrul sârb de Externe Ivica Dacic.

Cererea a fost transmisă la Praga preşedinţiei cehe a Consiliului UE.

„Nu vrem (să aderăm la UE) pe uşa din spate, nu vrem proceduri rapide. Dorim să construim UE în ţara noastră cu poporul nostru”, a spus Kurti, după ce a înmânat cererea ministrului ceh pentru afaceri europene, Mikulas Bek.

Cinci state membre ale UE – Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania – nu recunosc independenţa autoproclamată în 2008 a acestei provincii sârbe, ceea ce îi îngreunează demersul de a obţine statutul de candidat la UE.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro