Sfarsit de cariera pentru procurorul general cu girofar
DNA il acuza pe Gabriel Oprea de savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu, din care una „constand in incheierea unui protocol in baza caruia procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a beneficiat, in mod nelegal, de insotirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale politiei rutiere”. In comunicat, procurorii precizeaza ca fapta ministrului a produs prejudiciu material politiei „precum si un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”. Aici se incheie si cariera lui Tiberiu Nitu, care nu vad cum poate evita o iminenta acuzatie de complicitate de abuz in serviciu.
Procurorul general nu poate spune ca nu stie ce a semnat sau ca nu stia ca-i ilegal sa beneficieza de coloana oficiala. Necunoasterea legii nu scuteste pe nimeni de raspundere penala, cu atat mai putin pe cel chemat sa apere tocmai respectarea legii.
Problema e ca Tiberiu Nitu, ca si Alina Bica, nu trebuiau sa ajunga niciodata sefi peste procurori. Am spus asta de zeci de ori si aproape de unul singur in mai 2013 cand fostul presedinte, Traian Basescu a facut rusinosul troc politic cu USL in ce priveste numirea procurorilor sefi.
Azi se dovedeste ca oamenii, calitatea lor, este mai importanta decat ne imaginam. Institutiile nu merg singure, asa cum isi imaginau ambasadele occidentale in urma cu trei ani cand au girat prin tacerea lor acest troc politic toxic. In Romania – am tot spus asta – oamenii fac institutiile.
Institutiile nu merg singure, din pacate, ci depind enorm de calitatea celor pusi sa le conduca. Din acest motiv, fiecare numire cheie este importanta.
Suntem inca la aceasta faza de maturizare democratica si va trebui sa acceptam o realitate cam neplacuta: functionarea sistemului depinde in totalitate de oamenii care-l conduc. Mai trebuie sa treaca o generatie-doua pana cand oamenii vor conta, poate, mai putin.
- Cam asta scriam in mai 2013: „Ca Tiberiu Nitu nu are ce cauta intr-o functie atat de importanta precum cea de Procuror General, dovedindu-si cu fiecare interviu incompetenta si precaritatea intelectuala, nu cred ca mai trebuie dovedit stiintific. Orice a vazut interviul cu Nitu s-a speriat putin la gandul ca acest om va ajunge in CSAT, va dispune de un vot in CSM, va decide soarta mandatelor de interceptare solicitate de SRI despre care afla primul.” (Citeste mai multe: Liniste!A inceput coabitarea in trei)
Bun, asta tine deja de trecut. Vom avea, foarte probabil, chiar mai repede un nou procuror general. N-ar fi rau sa nu mai facem experimente ca sa aflam daca „institutiile merg singure”. Tiberiu Nitu nu poate evita demisia decat daca doreste sa se faca de ras. Am fi, probabil, prima tara din lume cu procurorul general in functie urmarit penal de subalternii sai. Ne putem lauda ca suntem singurii care am avut prim ministru nu doar cercetat, ci trimis in judecata in functie fiind, dar parca ar fi prea de tot sa repetam figura cu procurorul general.
Tiberiu Nitu va trebui sa demisioneze rapid. Din cate vad, chiar DNA-ul i-a lasat portita asta, sa plece inainte de a incepe urmarirea penala impotriva lui. Este, cred, tot ce puteau face pentru seful lor (pe hartie), pentru a salva ce se mai poate din prejudiciul de imagine adus de Nitu justitiei in general.
Chiar si fara o punere sub acuzare, este greu de imaginat cum beneficiarul unor „foloase necuvenite”, mai simplu spus cum un cocalar cu girofar mai poate ramane procuror general.
De notat ca aici se incheie, teoretic, intreaga cariera a lui Tiberiu Nitu, soldatul istet din Ploiesti care a cerut dupa 89′ certificat de revolutionar pentru a obtine ceva beneficii.
Visul sau de a ajunge in CSM din pozitia de candidat al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, unde a cerut deja sa se retraga dupa expirarea mandatului, se destrama si el.
Singura realizare notabila a lui Tiberiu Nitu in mandatul de procuror general este ca n-a facut nimic, desi putea sa faca mult rau. Iesirea sa cu girofar din magistratura este tot ce va retine istoria din mandatul sau.