Si totusi, Marine Le Pen ar putea da lovitura
Pe toata durata campaniei pentru turul I al alegerilor prezidentiale din Franta Marine Le Pen, candidata Frontului National, a batut pasul pe loc, candidatul cu prima sansa fiind Emmanuel Macron, favoritul intregului establishment politico-mediatic, instititional si financiar din Franta. Insa odata cu debutul turului II au aparut evolutii noi. Si turul II in general nu este deloc o continuare a turului I, ci inseamna alte alegeri, de la zero, doar cu doi candidati
Nu as miza prea mult pe convingerile democratice ale alegatorilor francezi
Pentru Marine Le Pen au votat 21,53% dintre alegatori. Jean-Luc Melenchon, un comunist trotkist, a obtinut 19,64%. Melenchon, mai vrea si iesirea Frantei din NATO, nu doar din UE, cum cere candidata Frontului National. Un autentic extremist, Melenchon vorbeste de ¬Franta revoltelor¬. Vrea nationalizari si discursul sau este tipic unui extremist comunist de nuanta trotkista. El sustine recunoasterea anexarii Crimeei la Rusia si se opune sistemului antiracheta desfasurat de NATO in Europa de Est. In total, 45 % dintre alegatorii francezi au dovedit prin optiunea exprimata la votul pentru turul I pentru diversi candidati, ca au vederi populiste sau de-a dreptul extremiste.
2017 nu e 2002. ¬Frontul republican¬ s-a cam desirat
La alegerile de duminica viitoare s-ar putea coagula ¬Frontul Republican¬ impotriva Marinei Le Pen, asa cum s-a mai intamplat in 2002 impotriva tatalui sau, Jean-Marie Le Pen, cand s-au unit cu totii impotriva sa in turul II. Dar si acest front s-a subtiat de atunci. In turul II Jacques Chirac a obtinut 82,2% iar Jean-Marie Le Pen 17,8%. In prezent insa, sondajele estimeaza pentru turul II 60-62% pentru Macron si 38-40% pentru Le Pen. Nici nu este de mirare. Sondajele arata ca alegatorii lui Fillon, reprezentantul partidului lui Chirac din 2002, vor vota in proportie de 23% cu Marine Le Pen iar 30% vor absenta de la vot. 18% dintre alegatorii lui Melenchon vor vota cu Le Pen. Melenchon insusi a refuzat sa il sustina explicit pe Macron in turul II, pretinzand ca nimeni nu isi imagineaza ca alegatorii lui ar vota extrema dreapta, dar el nu vrea sa le dea indicatii pentru ca nu este un guru. Dupa turul I mii suporterii de-ai lui Melenchon din liceele pariziene au organizat o manifestatie violenta in Paris sub lozinca ¬Ni Macron, Ni Le Pen¬. Boicotul la care instiga acestia o avantajeaza de fapt pe Le Pen. Unii analisti nu exclud ca extrema stanga din Franta sa se bucure de eventuala victorie a lui Le Pen, pe considerentul ca astfel s-ar alege praful de Sistem. Frontul republican a fost spart de gaullistul Nicolas Dupont-Aignan, o personalitate a RPR al lui Chirac si apoi a lui UMP, formatiunea lui Sarkozy. Nicolas Dupont-Aignan, candidand din partea formatiunii sale, „Debout la France”, a obtinut un scor semnificativ, de 4,7% in turul I. El a semnat un acord de sustinere a Marinei Le Pen. La televiziunea nationala France 2 el a justificat sustinerea pentru Le Pen explicand ca nu se alatura extremei drepte, ci este gaullist.