Sari direct la conținut

Sibex: Cotatiile futures ale Dow Jones si-au continuat scaderea

HotNews.ro

La Sibex, sedinta de la mijlocul saptamanii a readus un usor optimism pe segmentul derivatelor financiare, preturile inregistrand aprecieri. Corectiile si-au facut insa simtita, la randul lor, prezenta pe segmentul derivatelor pe indici, astfel ca participantii au avut parte de posibilitatea aplicarii unor speculatii atat pe cumparare cat si pe vanzare, ambele cu potential de profit. Pe fondul acestor miscari, numarul contractelor incheiate pana la ora 17.30 era de 5800 cu o valoare de 27,5 milioane lei.

Tranzactiile s-au desfasurat influentate, intr-o prima faza, de revenirea pe plus a indicelui Nikkei in Japonia, care a inchis sedinta de miercuri cu o crestere de 5,68%, dupa ce in primele doua sedinte ale saptamanii pierduse peste 16%. Acesta revenire a contribuit la „inverzirea” pietelor din Asia si a adus o oarecare nota de optimism si in Europa, unde o serie de indici printre care si DAX, inregistra cresteri. Cu toate acestea, indicii reprezentativi din Anglia si Franta se depreciau in continuare iar NYSE a deschis din nou pe minus, aceasta directie reflectandu-se mai ales in evolutia DJIA de la Sibex dupa ora 15.30.

Asadar, pe plan intern, sedinta a prilejuit revenirea cresterilor pe segmentul financiar, derivatele pe actiunile SIF5 corelandu-se cu directia din piata suport. La nivel de lichiditate, derivatul SIF5 s-a mentinut pe prima pozitie cu 3800 contracte, realizate pana la ora 17.30. Investitorii care au dorit sa speculeze la maxim potentialul pe termen scurt au speculat din nou pe scadenta martie, incheind aproape 2000 de contracte, pe fondul unei tendinte de crestere, cotatia castigand, la ora mentionata, 0,70%. In acelasi timp, multi investitori s-au „mutat” deja pe scadenta iunie, observandu-se strategiile de roll-over, adica rostogolirea pozitiilor deschise de pe scadenta care se incheie (martie) pe cea urmatoare (iunie). In raport cu aceasta, DESIF5 inregistra o crestere de 0,14%, numarul contractelor fiind de 1800. Pentru septembrie si decembrie cotatiile DESIF5 urcau cu cate 1,68 si 0,90%.

Pentru derivatele pe Dow Jones cotatiile au evoluat pe crestere de la deschidere pana la ora 15.30, cand, sub influenta de pe Wall-Street, au intrat brusc pe minus, continuandu-si tendinta de depreciere din sedintele precedente. Indicele DJIA scadea cu peste 50 puncte la debutul sedintei spot la NYSE, in SUA fiind anuntate noi date din economie. Indicatorul PPI (Producer Price Index), care arata evolutia preturilor produselor si serviciilor vandute de producatori, a inregistrat un nivel de 1.6% crestere in februarie, dublu fata de cresterea de 0.8 procente inregistrata in ianuarie. Indicatorul Building Permits, ce arata numarul anualizat al autorizatiilor de constructie pentru cladiri rezidentiale emise in luna precedenta, a atins valoarea de 0.52 milioane in luna februarie, inseland astfel asteptarile specialistilor care estimau un nivel de 0.58 milioane. Pe piata Sibex la ora 17.30 indicele DJIA inregistra o scadere de 50 puncte pe scadenta martie in timp ce pe scadenta iunie scaderea era de 44 puncte. La aceeasi ora cotatia se deprecia cu 55 puncte pe scadenta septembrie.

Pentru derivatele pe actiunile Fondul Proprietatea, centrul de greutate al tranzactiilor s-a mutat deja pe scadenta iunie, investitorii incheind, pana la ora 17.30, 157 de contracte, pe fondul unei scaderi de 1,73%. Pe termen scurt numarul contractelor a fost redus, participantii mentinandu-si, totusi, un numar ridicat de pozitii deschise. DEFPR martie crestea usor cu 0,02%.

Pe segmentul aurului, metalul pretios se aprecia cu 5.7 dolari pe scadenta aprilie 2011. Aurul s-a apreciat la Londra in conditiile in care unii investitorii au intrat la cumparare pentru a profita de caderea cotatiei pana la cel mai scazut nivel din aproape o luna de zile.

Pe piata spot s-a detectat o crestere a volumului actiunilor SBX, participantii schimband 45.430 de actiuni la preturi intre 1,44 si 1,45 lei, la inchidere cotatia SBX valora 1,45 sei, in scadere cu un ban.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro