Sari direct la conținut

Sibex: Perechea EUR/USD si contractul pe Dow Jones, vedetele sedintei de joi

HotNews.ro

La Sibex, dupa lichiditatea ridicata de miercuri, sedinta de joi a fost mai linistita, investitorii tranzactionand mai prudent mai ales in prima parte a zilei. Ritmul tranzactiilor a crescut odata cu aparitia stirilor economice din Europa si din SUA. Ca urmare, la ora 17:30, numarul contractelor incheiate era de 4.100, cu o valoare de 45 milioane de lei, lichiditatea dublandu-se in doua ore si existand premisele atingerii unui nou volum ridicat.

Produsul care a dat tonul revirimentului a fost tot perechea valutara EUR/USD, tranzactionata in lei. Marja foarte atractiva si spread-ul redus au fost din nou atuurile ce au atras jucatorii, care au acum, si pe piata autohtona, posibilitatea de a specula evolutia raportului dintre cele mai importante valute, pe o piata reglementata. La ora 17:30 numarul contractelor EUR/USD_RON era de 1.700, iar dolarul reusea, pentru a doua zi la rand, sa recupereze din diferenta fata de euro, cotatia unei monede unice pierzand 0,39.

Pe plan extern, moneda euro a cazut, diminuand din castigurile anterioare, dupa ce prognoza de inflatie pentru 2012 a presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a determinat agentii economici sa reduca intensitatea pariurilor privind cresterea ratei dobanzii. Moneda europeana a alunecat in raport cu dolarul chiar si dupa ce Trichet a declarat, in cadrul conferintei de presa de la Frankfurt, ca o „vigilenta puternica” este necesara pentru a controla inflatia, ceea ce inseamna ca factorii de decizie politica pot decide cresterea ratei de dobanda in luna iulie.

Simbolul DEDJIA_RON s-a mentinut printre instrumentele favorite ale participantilor atragand peste 1.200 de contracte pana la ora 17:30. Cotatia futures de la Sibex a celui mai urmarit indice de pe mapamond a fluctuat mixt pe scadenta iunie, pentru ca apoi, dupa semnalele pozitive date de Wall-Street, directia pozitiva sa se accentueze. Unul dintre principalele motive ale directiei ascendente a Dow Jones a fost faptul ca deficitul comercial al SUA s-a redus in aprilie, indicand ca importurile nu au fost afectate la fel de mult cum se astepta de cresterea preturilor petrolului. In acelasi timp, au fost publicate date din piata muncii, care indica mentinerea unui nivel ridicat al cererilor de ajutor de somaj, fapt care sugereaza o incetinire a cresterii economice si tine cresterea de pe bursa sub o stare de presiune.

In aceste conditii, la ora mentionata, indicele DJIA avea pe Sibex o variatie pozitiva de 50 puncte pe scadenta iunie. In schimb, pe scadenta septembrie, cotatia indicelui afisa un minus de 10 puncte fata de pretul de inchidere al sedintei precedente. Investitorii tranzactionau indicele si pe scadenta decembrie 2011 cotatia pe acestea indicand o scadere de doar 5 puncte, dar si pentru martie 2012, in raport cu care scaderea era de 15 puncte.

Segmentul financiar a atras o cota buna de lichiditate, cu 820 de contracte DESIF5 realizate pana la ora 17:30. S-au consemnat tranzactii pe toate cele patru scadente disponibile, termenul scurt (iunie), fiind preferat de investitori. Pentru acesta, cotatia a evoluat pe minus, pierzand 1,35%. Pentru septembrie DESIF5 pierdeau 1,13% iar pentru finalul anului curent 1,28%. In raport cu martie 2012 DESIF5 se deprecia cu 1,38% pe un volum mic.

Pe derivatul EUR/RON interesul s-a redus comparativ cu miercuri, in conditiile in care variatia oficialului BNR a fost mult mai redusa. La Sibex, ca si pe piata interbancara, moneda nationala s-a apreciat in a doua parte a sesiunii interbancare de joi. Pe scadenta iunie leul castiga 0,14% iar pe septembrie 0,31%. Pe decembrie directia era una inversa leul pierzand 0,03% in timp ce pe martie 2012 moneda nationala castiga 0,11%.

In aria derivatelor pe aur, pretul futures al unciei de la Sibex crestea cu 1,1 dolari pe scadenta iunie, numarul contractelor fiind de 101.

S-au inregistrat tranzactii si pe segmentul petrolier unde pretul futures al barilului de tip Light Sweet Crude a crescut cu 1,09 dolari pe scadenta iulie, fiind incheiate 70 contracte DEOIL_LSC.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro