Sibex: Speculatorii futures au estimat scaderi pentru cotatiile Fondul Proprietatea
La Sibex, saptamana a debutat cu miscari mixte ale cotatiilor derivatelor pe actiuni. In schimb, cotatiile futures ale Dow Jones au avut o evolutie constanta pe plus pe toata durata sedintei. Pe fondul prudentei investitorilor, pana la ora 17:30, au fost incheiate circa 2.700 contracte, cu o valoare ce depasea opt milioane de lei.
Cel mai lichid produs a fost DESIF5 cu peste 2.000 contracte stranse pana la ora 17:30. Jucatorii au tranzactionat pe toate scadentele disponibile, insistand insa pe cea din martie anul curent. Cotatiile derivatelor pe actiunile SIF5 Oltenia au testat atat teritoriul pozitiv cat si cel negativ. Prima parte a sedintei a fost una cu cresteri, tendinta care s-a mentinut pana in jurul orei 15:00, moment dupa care, cotatiile au revenit pe minus. La ora 17:30 DESIF5 martie se depreciau cu 1,42% in timp ce pentru iunie cotatia scadea cu 0,62%. DESIF5 septembrie pierdeau la randul lor 1,01% iar DESIF5 decembrie 1,63%.
Pentru derivatul pe actiunile Fondul Proprietatea investitorii si-au mentinut interesul atat pentru orizontul investitional scurt (scadenta martie) cat si pe cel lung de pe scadenta la sase luni (iunie). Debutul saptamanii a adus o evolutie mixta, asemanatoare cu cea de pe segmentul financiar. In prima parte a sedintei cotatia DEFPR martie s-a apreciat pentru ca in cea de a doua scaderile sa se impuna. Pentru scadenta iunie variatiile plus minus s-au succedat, pentru ca apoi tendinta de scadere sa fie mai puternica In mod surprinzator cele mai multe contracte s-au incheiat, pana la ora 17:30 pe scadenta iunie, pana la ora 16:30 numarul lor fiind de 79. Pentru aceasta investitorii estimau o scadere de 0,77%, la un nivel de 0,635 lei/actiune. Pentru martie cotatia DEFPR se situa la 0,6130 lei, in scadere cu 0,57%. Unul din motivele pentru cresterea activitatii pe scadenta iunie este activitatea market-makerului.
Pe segmentul indicilor, cumparatorii au fost favorizati de directia pozitiva a cotatiilor DEDJIA_RON, fara ca variatiile sa fie foarte ample. Indicii burselor din Marea Britanie, Franta si Italia au inregistrat scaderi dupa publicarea de catre Eurostat a indicatorului lunar privind Productia Industriala care a scazut cu 0.1% luna precedenta, acelasi nivel fiind prognozat si de catre specialisti. Cotatia futures a indicelui DJIA inregistra la ora 16:30 mici variatii negative pe piata internationala, dupa ce a inchis sedinta de vineri de la NYSE cu un avans de 43.97 puncte. Pe piata sibiana, la ora 17:30, investitorii tranzactionau indicele DJIA pe scadenta martie 2011 la un pret cu 26 puncte mai ridicat decat cotatia de la inchiderea sedintei de vineri. Tot cu 26 puncte crestea si cotatia DEDJIA pe scadenta iunie 2011. Cotatia pe scadenta septembrie 2011 a indicelui american avansa cu 20 puncte, in timp ce pe scadenta decembrie 2011 indicele se aprecia cu 31 puncte.
In ceea ce priveste valutele, leul a urmat un traseu de apreciere, atat pe piata interbancara cat si pe cea a derivatelor, administrata de Bursa din Sibiu. Evolutiile peste asteptari din Asia au crescut apetitul investitorilor pentru risc, fapt ce s-a transpus prin cresterea cererii pentru moneda nationala, in detrimentul monedei Euro. Derivatul pe perechea valutara EUR/RON a atras tranzactii pe doua scadente, pentru ambele inregistrandu-se deprecieri ale cotatiei. Pentru martie scaderea era de 0,21 bani, in timp ce pentru iunie era de 0,87 bani, dar pe o lichiditate redusa.