Silviu Popa, ales noul presedinte al Consiliului de Solutionare a Contestatiilor
Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) are de joi un nou presedinte, dupa ce mandatul detinut de Bogdan Lehel Lorand a expirat, iar cei 33 de consilieri de solutionare a contestatiilor in domeniul achizitiilor publice din cadrul institutiei au decis prin vot desmenarea lui Silviu Popa, pana in prezent presedinte al Completului 2, in functia de presedinte al CNSC pentru urmatorii trei ani.
Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (C.N.S.C.) a organizat in data de 4 februarie 2016 alegeri in vederea desemnarii noului presedinte al institutiei, ca urmare a expirarii mandatului detinut de catre BOGDAN Lehel Lorand.
„In urma scrutinului, cei 33 de consilieri de solutionare a contestatiilor in domeniul achizitiilor publice din cadrul institutiei au decis, prin vot secret, cu majoritate absoluta, desemnarea dintr-un numar de patru competitori, a domnului Silviu POPA, in functia de presedinte al C.N.S.C. pentru urmatorii trei ani. De profesie jurist, noul presedinte al C.N.S.C., domnul Silviu Popa (45 ani) a indeplinit pana la data mentionata functia de presedinte al Completului numarul 2 din cadrul institutiei”, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.
Silviu Popa este licentiat in drept si absolvent al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative/SNSPA – Facultatea de Administratie Publica (Master), respectiv Maastricht School of Management/MSM (MBA). Din 2010 a fost presedinte al Completului 2.
Potrivit CNSC, „in ultimii sase ani, in mandatul de presedinte al domnului BOGDAN Lehel Lorand, C.N.S.C. a participat activ la conturarea noilor proiecte legislative aplicabile in domeniul achizitiilor publice, actionand permanent ca un garant al egalitatii de tratament si de acces legal al operatorilor economici la resursele publice gestionate de catre autoritati, fapt subliniat si de catre Comisia Europeana (C.E.) in Rapoartele MCV”.
In opinia autoritatilor europene in raportul MCV pe 2015, CNSC a actionat ca un filtru eficient pentru prevenirea unui numar semnificativ de nereguli in cadrul procedurilor de achizitii publice derulate de autoritatile publice locale sau centrale, dovada stind faptul ca doar in ultimii trei ani valoarea estimata a procedurilor de atribuire pentru care Consiliul a dispus anularea acestora s-a ridicat la suma de 8.869.270.382,89 lei (echivalent a 1.998.781.702,04 euro), informeaza institutia.
„Subliniem totodata faptul ca datorita intaririi si perfectionarii continue a capacitatii sale institutionale, C.N.S.C. a reusit performanta ca peste 98,15% din totalul deciziilor pe care le-a emis in ultimii 10 ani sa ramana definitive si irevocabile”, se arata in comunciatul CNSC.
Silviu Cristian POPA este membru al Colegiului Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor – CNSC. Din anul 2010 este presedinte de complet.