Sindicatele cer din nou amanarea aderarii la pensiile private obligatorii
Blocul National Sindical cere o luna suplimentara de campanie de informare inaintea inceperii aderarii la sistemul de pensii private obligatorii. Sindicalistii acuza lipsa de interes a autoritatilor pentru informarea cetatenilor, in conditiile in care 80% dintre cei vizati au declarat ca nu stiu cum functioneaza sistemul de pensii private.
Potrivit unui comunicat al Blocului National Sindical, persoanele cu varsta sub 45 de ani, care sunt vizate de aplicarea pilonului II de pensii private, sunt total neinformate cu privire la acest sistem si sunt vulnerabile in fata oricarui agent care doreste sa le convinga sa adere la un fond de pensii.
BNS sustine ca sindicatele au cerut in mai multe randuri organizarea unei campanii de informare, atragand atentia atat premierului Calin Popescu Tariceanu, ministrului Muncii, Paul Pacuraru, cat si Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii, insa fara sa obtina vreun rezultat.
Sindicatele ar putea avea, insa, si alte motive pentru care cer amanarea pensiilor private. Potrivit noilor prevederi legale, liderii sindicali vor putea functiona ca agenti de marketing pe piata fondurilor de pensii private, atat obligatorii, cat si facultative, cu conditia autorizarii lor de catre Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private.
Ca urmare, sindicatele se grabesc sa intre in sistem. O prima confederatie sindicala care si-a anuntat intentia de a activa pe piata pensiilor private obligatorii este CNS Cartel Alfa, care a incheiat un parteneriat cu societatea franceza de asigurari mutuale si pensii complementare AG2R, pentru infiintarea unui fond de pensii de pilon II.
Agentii de marketing ai fondurilor de pensii private ar trebui sa inceapa campania de recrutare a contribuabililor pe 17 septembrie, iar salariatii cu varste intre 18 si 35 de ani ar urma sa aleaga, pana la 17 ianuarie 2008, un fond de pensii care sa le administreze contributiile. Pentru salariatii intre 35 si 45 de ani, aderarea la un fond de pensii private este optionala.
Persoanele sub 35 de ani care nu isi vor exprima optiunea pentru un fond vor fi distribuite aleatoriu de Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private. Aderarea la un fond de pensii private trebuia sa inceapa, initial, la 1 august, insa data a fost schimbata si atunci tot la presiunea sindicatelor, care au invocat lipsa unei campanii de informare.