Situație halucinantă în cabinetele medicilor de familie din România. „E o problemă de siguranță națională"
Într-o Românie în care se vorbește tot mai mult despre digitalizarea statului și nevoia de a nu mai plimba hârtii de colo-colo, ba chiar se pun și bani grei la bătaie pentru astfel de reforme, există un domeniu din al cărui e-colaps trebuie să tragem lecții. E vorba despre Sănătate, sector de siguranță națională digitalizat prin „metoda încropelii” care pare că și-a atins limita de peticit.
Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), în care ar trebui să raporteze toți furnizorii de servicii medicale – de la medici de familie, la spitale, farmacii, laboratoare sau ambulatorii – este aproape blocat de la începutul acestui an.
Dacă în trecut disfuncționalitățile durau câteva zile și medicii aveau o fereastră în care, totuși, puteau valida serviciile oferite pacienților în cabinet, situația a devenit dezastruoasă în ultimele luni și a creat tot felul de efecte absurde.
Sunt afectați pacienții, purtați pe drumuri pentru că sistemul nu merge. Sunt afectați și medicii de familie, care ajung să petreacă mare parte din consultație în fața calculatorului, urmărind pictograme blocate, și nu discutând cu omul care i-a venit în cabinet.
Și, în final, afectează Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), instituție care gestionează, doar în 2024, un fond de peste 12,5 miliarde de lei pentru decontarea serviciilor de sănătate.
Situația e atât de gravă, încât unii experți din sistem spun că, decât să-i dăm înainte cu acest sistem digital care mai mult încurcă decât ajută, mai bine renunțăm la unele componente din digitalizare și ne întoarcem o vreme în offline. Iar când avem cu ce înlocui actuala infrastructură, să digitalizăm Sănătatea cu adevărat și în folosul tuturor.