Sari direct la conținut

Slovacia anunță că a primit vaccinuri Sputnik V diferite de cele trimise spre evaluare revistei medicale The Lancet și EMA

HotNews.ro
Vaccinul Sputnik, Foto: Sputnik / Profimedia Images
Vaccinul Sputnik, Foto: Sputnik / Profimedia Images

Agenția de autorizare a medicamentelor din Slovacia (SUKL) a anunțat joi că lotul de vaccinuri Sputnik V livrate în această țară diferă de cel revizuit de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și revista medicală The Lancet, relatează Reuters.

Anunțul vine la o zi după ce SUKL a afirmat că nu a primit suficiente date despre vaccinul rusesc pentru a putea decide asupra beneficiilor și riscurilor sale.

Anunțul surpriză privind achiziționarea a 200.000 de doze ale acestui vaccin dezvoltat de Institutul Gamaleya din Rusia l-a forțat pe fostul premier Igor Matovic, care a luat decizia fără a se consulta cu partenerii de guvernare, să demisioneze.

Însă nicio doză de Sputnik V nu a fost administrată în Slovacia, autoritățile din această țară realizând propria evaluare privind eficacitatea și siguranța sa.

„Agenția a trimis în 30 martie 2021 un raport de evaluare oficial Ministerului Sănătății în care a afirmat că nu este posibilă formularea unei concluzii asupra echilibrului dintre beneficiile și riscurile vaccinului Sputnik V”, a afirmat agenția într-un răspuns transmis prin email agenției Reuters.

Ministerul slovac al sănătății autorizase folosirea terapeutică a vaccinului ca medicament neînregistrat însă a cerut SUKL să evalueze produsul înainte de a începe administrarea sa.

Fostul premier Igor Matovic intenționase ca Slovacia să fie a doua țară din UE, după Ungaria, care să înceapă administrarea primului vaccin dezvoltat de cercetătorii ruși, în pofida faptului că acesta nu a fost aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente.

Însă decizia acestuia de a comanda vaccinul fără să se consulte cu partenerii din coaliția de guvernare a declanșat o criză guvernamentală care a durat mai bine de o lună și s-a încheiat cu demisia sa.

Matovic anunțase că a comandat două milioane de doze, un număr semnificativ pentru țara cu o populație de 5,5 milioane de persoane însă niciun alt lot după cel inițial nu a mai ajuns în această țară.

REFERINȚĂ:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro